Trouble starting on first try - Honda Element Owners Club Forum
      Honda Element Owners Club Forum
Go Back   Honda Element Owners Club Forum > Accessories, Care and Mods > Under The Hood / Performance

Notices

ElementOwnersClub.com is the premier Honda Element Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2012, 12:38 AM   #1
Element030
EOC Rank: Hydrogen
2003 2WD LX AT
Sunset Orange Pearl (SOP)
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Unhappy Trouble starting on first try

My 03 Element has trouble starting on the first try.

When I first try to start it the engine will turn over a few times then stops like the battery is dead. Then if I wait 5 minutes and try to start it, it starts right up.

I replaced the battery and it's still doing the same thing.

Help please...
Element030 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-08-2012, 07:18 PM   #2
Lowpeezy
EOC Rank: Hydrogen
2004 4WD EX AT
Shoreline Mist Metallic (SMM)
 
Join Date: Apr 2009
Location: Virginia Beach
Posts: 85
Same thing happened to me last week. Car wouldn't start on the first try, wait a couple minutes, try again and it would start, but start really slow. Ended up being the starter. It got to the point where it wouldn't even try to turn over. Have someone check out your starter.
Lowpeezy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-12-2012, 04:03 PM   #3
80honda
EOC Rank: Oxygen
2009 SC 2WD 5AT
Omni Blue Pearl (OBP)
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 474
Angry

Had the same problem two months ago in my 03 Element. At first, I thought it was the alternator not charging the battery.

Had that replaced, just to find out a week later it was the starter all along.

And it's an expensive starter
80honda is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-12-2012, 11:37 PM   #4
South Coast 'E'ccessories
Site Sponsor
2003 2WD EX AT
Nighthawk Black Pearl (NBP)
 
South Coast 'E'ccessories's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: South Orange Co. Calif.
Posts: 273
It just happened to me too!

Quote:
Originally Posted by 80honda View Post
Had the same problem two months ago in my 03 Element. At first, I thought it was the alternator not charging the battery.

Had that replaced, just to find out a week later it was the starter all along.

And it's an expensive starter
I had the same problem starting my 03 'E' Oct 1st. Took it in and the battery checked good and we couldn't get it to repeat the problem. Move forward to Nov.11, same issue. I called the Dealer and he said it's the starter. They had two options on the starter both way too expensive between $700.00 & $900.00 installed. I went to my local mechanic friend and had it replaced for $450.00. I still thought that was too much but it had to be done.

Looks like if you have a 2003-2004 'E' it's just a matter of time and you'll be part of the Starter Club.
If anyone in So. Calif. has this problem let me know and I'll give you their number.

Jerry/SCA
__________________
SCA website: http://hondaelementmats.com/
Official Member of...
South Coast 'E'ccessories is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-26-2012, 07:00 PM   #5
Element030
EOC Rank: Hydrogen
2003 2WD LX AT
Sunset Orange Pearl (SOP)
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Fixed my Element's starter

It was the starter after all. Thanks for your help!
I found a video to replace the starter and did it myself.

Here's the Youtube video link: http://youtu.be/Bw4O2rl9Nv8

Parts ~ $150

Last edited by Element030; 11-27-2012 at 04:09 AM.
Element030 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-31-2013, 11:43 AM   #6
addiction_element
EOC Rank: Hydrogen
2003 2WD EX AT
Satin Silver Metallic (SSM)
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 2
my 03 element started doing the same thing 3 days ago.... even with a jump start, it wouldnt start... it would turn over and just cut off.... looks like the e is getting a new starter
addiction_element is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Honda Element Owners Club Forum > Accessories, Care and Mods > Under The Hood / Performance

Tags
trouble starting

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Honda Element Owners Club Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trouble starting after repairs dom08 Problems & Issues 38 10-18-2012 01:03 PM
03 element has trouble starting tennisphotog Problems & Issues 3 06-07-2011 12:33 PM
Trouble Starting- Engine won't fully start ryankag Problems & Issues 1 08-13-2010 12:55 PM
My Element has trouble starting up. daygobaker69 Problems & Issues 8 05-13-2009 07:52 AM
Starting trouble! Clanker Problems & Issues 13 11-15-2006 04:28 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:17 PM.



Views and opinions expressed on this forum are not necessarily those held by Autoforums, Inc. or forum management.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.