Weak Fan, or normal? (2010) - Honda Element Owners Club Forum
      Honda Element Owners Club Forum
Go Back   Honda Element Owners Club Forum > Honda Element > Problems & Issues

Notices

ElementOwnersClub.com is the premier Honda Element Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2012, 12:13 PM   #1
nico1et
EOC Rank: Helium
2010 4WD EX AT
Polished Metal Metallic (PMM)
 
nico1et's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northeast Wisconsin
Posts: 169
Question Weak Fan, or normal? (2010)

when i thought i possibly had a problem with my a/c at one point during this past very hot summer, i think it was more a problem with the fan (& yes, i've changed all the filters).

can someone check this with their 2010 or other element & let me know if their fan works the same way?

when i turn the fan on (at least these days), i really cannot detect any airflow until the fan gets over to the point right over the little icon (fan icon or whatever). it takes about 3+ 'clicks' until you're at that spot i think - maybe more.

to me, when you start turning on the fan (for heat or whatever), you should start feeling a little airflow at the first click; however, i really cannot detect anything until a few clicks over - & then no serious airflow until a couple clicks after that point...

anyone?

thanks!
__________________
nico1et is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-10-2012, 03:43 PM   #2
Hajidub
EOC Rank: Oxygen
2005 4WD EXS
Rallye Red (RR)
 
Hajidub's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Colorado
Posts: 577
Mine's a 2005 and has been like that since new. I personally think the venting to the interior is too big, so the air flow seems less. Also there's a lot of airspace in the cab of the E so that could effect ventilation.
Hajidub is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-10-2012, 03:55 PM   #3
nico1et
EOC Rank: Helium
2010 4WD EX AT
Polished Metal Metallic (PMM)
 
nico1et's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northeast Wisconsin
Posts: 169
well i was talking about the flow you can feel when putting your hand right in front of the vent, too...

but it looks like it might be similar to others?
__________________
nico1et is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 11:31 AM   #4
psschmied
EOC Rank: Neon
2004 4WD EXS AT
Satin Silver Metallic (SSM)
 
psschmied's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: NW Chicago metro
Posts: 2,037
When was the last time that you changed the cabin filters?

If those pleated paper filters get clogged, airflow through the vents drops significantly, A/C and heater won't deliver anywhere near their capacity, even though they'll produce a lot of noise.

Mine was apparently plugged by debris when I took delivery in March 2004. I didn't discover for more than a year that I didn't have to have drive for a 1/2 hour or more to not have cold feet in the winter, or sweat with the windows open in the summer . Dealer prep, my eye!!

Last edited by psschmied; 12-13-2012 at 11:37 AM.
psschmied is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 11:52 AM   #5
slimerdogs
EOC Rank: Carbon
2003 4WD EX MT
Sunset Orange Pearl (SOP)
 
slimerdogs's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Big Bear Ca
Posts: 1,898
He said that he had changed the filters. My 03 also does that. I turn the knob all the way to the right and then turn it back a little. Its been that way since I bought the E.
__________________
Floor mats and full carpet, Bug deflector, Fogs and DRL kit, HIDs, CAI, 2 1/2 exhaust. Roof rack. 2" hitch , Took out the POS lift kit.
slimerdogs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 04:49 PM   #6
nico1et
EOC Rank: Helium
2010 4WD EX AT
Polished Metal Metallic (PMM)
 
nico1et's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northeast Wisconsin
Posts: 169
i changed all the filters in september, & they were barely dirty even then. so it has nothing to do with the filters.

the reason i'm questioning a lot of things right now is due to the fact that my warranty ends at the end of february ('13).
__________________
nico1et is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 04:56 PM   #7
Island E
EOC Rank: Neon
2008 4WD EX MT
Kiwi Metallic (KM)
 
Island E's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Honolulu, HI
Posts: 2,040
Maybe you have some nasty heat and evap coils. Get in there and take a look at the coils themselves. You can have the cleanest filters in the world. Doesn't make a difference if the coils are already dirty.
Island E is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 05:02 PM   #8
nico1et
EOC Rank: Helium
2010 4WD EX AT
Polished Metal Metallic (PMM)
 
nico1et's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northeast Wisconsin
Posts: 169
not much chance of that happening, as i'm a female & i know close to nothing about vehicles. it's also winter here & freezing.

would these have gotten nasty in 3 years?
__________________
nico1et is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-13-2012, 11:53 PM   #9
Island E
EOC Rank: Neon
2008 4WD EX MT
Kiwi Metallic (KM)
 
Island E's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Honolulu, HI
Posts: 2,040
Quote:
Originally Posted by nico1et View Post
not much chance of that happening, as i'm a female & i know close to nothing about vehicles. it's also winter here & freezing.

would these have gotten nasty in 3 years?
If you ran without a cabin filter for a while, sure. All the gunk you see on the filter during a filter change would have ended up in the heating and cooling coils.
Island E is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-14-2012, 09:28 AM   #10
nico1et
EOC Rank: Helium
2010 4WD EX AT
Polished Metal Metallic (PMM)
 
nico1et's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northeast Wisconsin
Posts: 169
where did i say i ran without a cabin filter?

i said all the filters were CHANGED recently & weren't even dirty.
__________________
nico1et is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Honda Element Owners Club Forum > Honda Element > Problems & Issues

Tags
airflow , fan

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Honda Element Owners Club Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 - fan (for a/c) seems very weak at times nico1et Problems & Issues 18 11-05-2012 11:21 AM
AC Weak markmisky Problems & Issues 3 09-24-2009 09:56 PM
New Toy-- I was weak! flybigjet Bikin', Campin', Hikin', and Kayakin' 29 12-05-2007 05:13 AM
weak battery or something else?? boneheadz Problems & Issues 5 01-16-2005 11:23 AM
Weak Engine suzytheelement Miscellaneous / General Element Discussions 15 06-20-2003 10:32 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.



Views and opinions expressed on this forum are not necessarily those held by Autoforums, Inc. or forum management.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.