Honda Element Owners Club banner

Korozja tylnego wahacza - wiele skazanych pojazdów - mój to całkowita strata, wartość tylko za części

1 reading
21K views 51 replies 28 participants last post by  db130  
#1 ·
Mój Element z 2008 roku ma korozję na tylnym wahaczu zawieszenia po stronie kierowcy. Samochód nie nadaje się do jazdy i nie można go naprawić. Pojazd jest całkowitą stratą. Zauważyłem, że kilka lat temu kilku właścicieli na tym forum zamieściło post z tym samym problemem.

Honda wycofała z rynku modele Element w Kanadzie z powodu tego problemu. Załączony plik opisuje wycofanie z rynku w Kanadzie. Honda wycofała z rynku modele CRV w USA z powodu tego problemu, jeśli pojazd był używany w stanach północnych, które używają soli na drogach w miesiącach zimowych (kampania NTSB # 23V-22800). CRV i Element mają te same części zawieszenia. W szczególności tylne wahacze zawieszenia to identyczne części.

Ta część zawieszenia ma zdolność do zatrzymywania błota, wilgoci i soli drogowej, co prowadzi do katastrofalnej korozji. Honda potwierdza, za pośrednictwem wspomnianych powyżej wycofań, że problemy z korozją mogą być tak poważne, że wahacz może oddzielić się od nadwozia, powodując utratę kontroli nad pojazdem, zwiększając ryzyko wypadku.

Najpierw zadzwoniłem do centrali Hondy i złożyłem skargę w dziale obsługi klienta. Poinformowano mnie, że wycofanie nie obejmowało modeli Element używanych w Stanach Zjednoczonych. Powiedziano mi, że dział obsługi klienta nie może nic więcej zrobić.

Następnie zadzwoniłem do działu prawnego Hondy (310-781-4961). Zwróciłem się do Hondy o rozszerzenie obecnego wycofania modeli CRV na modele Element dla roczników, których to dotyczy. Przedstawiciel działu prawnego powiedział mi, że zbadają sprawę i skontaktują się ze mną do końca tygodnia.

Zadzwoniłem również do NTSB i złożyłem skargę. Numer infolinii bezpieczeństwa pojazdów to 888-327-4236, od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00 czasu wschodniego. Adres e-mail to vsh@dot.gov. Moja skarga jest teraz badana przez NTSB.

Dam znać na tym forum, co się stanie z moim problemem. Czy inni właściciele Elementów doświadczyli tego problemu z korozją?

Jeśli tak:
1. Odpowiedz na tym forum
2. Zadzwoń do działu prawnego Hondy
3. Złóż skargę do NTSB.

Odkup gotówkowy jest uwzględniony w szczegółach wycofania dla CRV i kanadyjskich Elementów, które są uznawane za całkowitą stratę, tak jak mój. Mam jeszcze trochę nadziei, ale rozumiem też, że ta walka będzie jak wspinaczka na górę.

Dziękuję,

Mike Evenson
La Crosse, Wisconsin

Attachments

#2 ·
American Honda zadzwoniło do mnie 28 kwietnia 2023 r., aby poinformować mnie o mojej reklamacji. American Honda nie zaoferuje mi wykupu z tytułu dobrej woli. Możliwość wykupu z tytułu dobrej woli została wspomniana podczas poprzedniej rozmowy. Powiedzieli, że mój numer VIN nie pasuje do innych skarg. Jestem tym na pewno rozczarowany.

Mike Evenson
La Crosse, Wisconsin

#3 ·
Przykro mi słyszeć złe wieści. Sól drogowa jest rzeczywiście największym wrogiem Elementu. Honda zdecydowanie powinna była wykonać o wiele lepszą robotę przy zabezpieczaniu tych samochodów przed rdzą w fabryce.

I zawsze jest to samo miejsce: punkt mocowania tylnego wahacza po stronie kierowcy.

W przeciwnym razie, gdyby trzymano je z dala od soli drogowej, samochody te wytrzymałyby setki tysięcy mil.

#6 ·
To dobre przypomnienie, aby wziąć wąż do mocowań i usunąć z nich resztki zimowej soli.
Każdego roku spryskuję płynną folią te mocowania z blachy. Bardzo łatwo włożyć tam lancę natryskową.
Podnieś również listwy progowe na panelu wahacza i spryskaj cały panel wahacza płynną folią.

• Like
Reactions: wannahonda
#8 ·
Aktualizacja oryginalnego postu: Skontaktowałem się z senatorem Tammy Baldwin w sprawie niesprawiedliwości związanej z brakiem wycofania modeli Elements z powodu korozji tylnego zawieszenia, podczas gdy modele Elements w Kanadzie zostały wycofane z tego powodu. CRV w USA i Kanadzie zostały wycofane z powodu korozji, a te CRV używają tych samych wadliwych części zawieszenia i konstrukcji.

Biuro senator Baldwin wszczęło dochodzenie Kongresu.

Jeśli ktoś inny został dotknięty tą wadą, prosimy o kontakt z infolinią bezpieczeństwa pojazdów pod numerem 888 327 4246.

Wycofanie CRV w USA nastąpiło po 61 skargach klientów. Możemy to zrobić dla właścicieli Elementów!

#9 ·
Hej wszystkim, jeśli WYSTARCZAJĄCO DUŻO OSÓB zgłosi roszczenia, przejdą do uwzględnienia elementów - więc pracuję w branży motoryzacyjnej, sprzedając tylko Hondy i Subaru / używane / a moimi ulubionymi od dawna są elementy. Wezwania do serwisu dla CRV zostały ogłoszone pod koniec marca - i to było PIERWSZE, o czym pomyślałem, to: ok, ale co z elementami.....

#10 ·
Hej wszystkim, jeśli WYSTARCZAJĄCO DUŻO OSÓB złoży roszczenia, przejdą do uwzględnienia elementów - więc pracuję w branży motoryzacyjnej, sprzedając tylko Hondy i Subaru / używane / a moimi ulubionymi od dawna są elementy. Wezwania do CRV zostały ogłoszone pod koniec marca - i to było PIERWSZE, o czym pomyślałem, ok, ale co z elementami.....
Witamy w EOC laMENTAL! :)

#27 ·
Właśnie znalazłem ten wątek po opublikowaniu informacji o zbliżającej się śmierci mojego Elementu 03 z powodu rdzy, ponieważ znalazłem ten sam problem. Zakładam, że to kwalifikuje się jako zardzewiałe:
View attachment 224060

Jestem gotów zadzwonić na infolinię - jakich informacji będą potrzebować?
Awaria tylnego wahacza z powodu korozji. Numer VIN #

#12 · (Edited)
#13 ·
Z tego, co rozumiem z tego, co mówili inni z CRV i właścicielami kanadyjskich Elementów, Honda tak naprawdę nie dba najlepiej o swoich klientów i nie otrzymują oni wystarczającej ilości pieniędzy, aby ułatwić wymianę pojazdu.

To także smutna sytuacja, ponieważ jeśli jest odpowiednio pielęgnowany, a podwozie jest regularnie spryskiwane zimą, problem ten nie wystąpi. Dodatkowe środki ostrożności, takie jak ochrona przed rdzą, również mogą pomóc. Honda naprawdę powinna była lepiej pomalować spód, a problem zostałby złagodzony.

Mówiąc to, wymyśliłem rozwiązanie, które rozwiązałoby problem i ulepszyłoby Element pod wieloma względami. Usunięcie poprzecznic z przodu i z tyłu wraz z całym zawieszeniem. Wszystkie skorodowane obszary zostałyby usunięte, sekcje konstrukcji usunięte w przygotowaniu do połączenia z zmodyfikowaną ramą Suzuki Samurai, która miałaby zainstalowany system zawieszenia sprężynowego Trail Tough Trail Slayer, który łączyłby się z prostymi osiami Toyota z przodu i z tyłu, pasującymi do rozstawu osi Element i zapewniającymi podnoszenie i wsparcie dla opon 35”. K24 byłby montowany wzdłużnie do ramy Samurai, używając adaptera do połączenia go z kilkoma opcjami skrzyni biegów, które dostosowałyby się do skrzyni rozdzielczej Toyota, która następnie łączyłaby się z wałami napędowymi łączącymi się z osiami. Klatka zewnętrzna zostałaby dodana w celu wzmocnienia nadwozia i zwiększenia ochrony przed przewróceniem.

Właściwie szukam dobrego kandydata do zbudowania pierwszego z nich. Modyfikacja nie tylko uratowałaby zardzewiałe elementy przed pewną śmiercią. Naprawdę przekształciłoby je w ostateczną wersję Elementu. W zależności od tego, jak szalony chce być klient, konwersja zaczęłaby się od 15 000 USD.

#36 ·
Z tego, co rozumiem z tego, co mówili inni z CRV i właścicielami kanadyjskich Elementów, Honda tak naprawdę nie dba najlepiej o swoich klientów i nie otrzymują oni wystarczającej ilości pieniędzy, aby ułatwić wymianę pojazdu.

To także smutna sytuacja, ponieważ jeśli jest odpowiednio pielęgnowany, a podwozie jest regularnie spryskiwane zimą, problem ten nie wystąpi. Dodatkowe środki ostrożności, takie jak ochrona przed rdzą, również mogą pomóc. Honda naprawdę powinna była lepiej pomalować spód, a problem zostałby złagodzony.

Powiedziawszy to, wymyśliłem rozwiązanie, które rozwiązałoby problem i ulepszyłoby Element pod wieloma względami. Usunięcie poprzecznic z przodu i z tyłu wraz z całym zawieszeniem. Wszystkie skorodowane obszary zostałyby usunięte, sekcje konstrukcji usunięte w celu połączenia z zmodyfikowaną ramą Suzuki Samurai, która byłaby wyposażona w system zawieszenia sprężynowego Trail Tough Trail Slayer, pasujący do prostych osi Toyota z przodu i z tyłu, pasujących do rozstawu osi Element i zapewniających podnoszenie i wsparcie dla opon 35”. K24 byłby montowany wzdłużnie do ramy Samurai, używając adaptera do połączenia go z kilkoma opcjami skrzyni biegów, które dostosowałyby się do skrzyni rozdzielczej Toyota, która następnie zostałaby przymocowana do wałów napędowych łączących się z osiami. Dodano by klatkę zewnętrzną, aby wzmocnić nadwozie i zwiększyć ochronę przed przewróceniem.

Właściwie szukam dobrego kandydata do zbudowania pierwszego z nich. Modyfikacja nie tylko uratowałaby skorodowane Elementy przed pewną śmiercią. Naprawdę przekształciłaby je w ostateczną wersję Elementu. W zależności od tego, jak szalony chce być klient, konwersja zaczęłaby się od 15 000 $.
Szukałem daty 1 kwietnia w Twoim poście...

#14 ·
American Honda odpowiedziała na moje zapytanie w tej sprawie i poprosiła mnie o zabranie go do dealera w celu inspekcji, co zrobiłem wczoraj. Kierownik serwisu, z którym rozmawiałem u dealera, był bardzo pomocny. Zrobili mnóstwo zdjęć, filmów i pomiarów i przesłali je w odniesieniu do numeru mojej sprawy. Omówiłem z nim akcję serwisową CR-V i dowiedziałem się, że to nie jest dokładnie ten sam problem. Problem z akcją serwisową CR-V dotyczy przedniej śruby mocującej na przednim punkcie mocowania tylnego wahacza. Mój Element (i inne zdjęcia, które widziałem) ma więcej problemów ze wzmocnieniem ramy wokół tylnej śruby na przednim punkcie mocowania tylnego wahacza. Wydaje się to bardziej zgodne z akcją serwisową Element w Kanadzie. Co zadziwiające, dealer pozwolił mi odjechać samochodem do domu. Myślałem, że uznaliby to za zagrożenie bezpieczeństwa i nie pozwoliliby mi nim jeździć.

#15 ·
Mam jeszcze trochę dalszych działań - Honda America odrzuciła i zamknęła moje roszczenie. Nie podano żadnych informacji, a kiedy zadzwoniłem, aby poprosić o więcej informacji, nie chcieli o tym rozmawiać i nie podali żadnych dalszych informacji, poza tym, że przełożony zamknął sprawę i nie można jej ponownie otworzyć.

Zadzwoniłem na infolinię bezpieczeństwa pojazdów, aby omówić roszczenie, które złożyłem do NTHSA. Otrzymałem kilka interesujących informacji od faceta, z którym rozmawiałem, ale żadna z nich nie wygląda dobrze dla nas, którzy mamy ten problem. Zasadniczo powiedział, że wszystkie wezwania do naprawy są dobrowolne przez producenta. NHTSA nie ma sposobu, aby wymusić wezwanie do naprawy ani nic w tym rodzaju. Mogą współpracować z producentami, ale nie mają mocy, aby zmusić ich do zrobienia czegokolwiek. Sprawdził skargi na 03 Element i zobaczył inne dotyczące korozji tylnego wahacza, ale powiedział, że nie prowadzą aktywnego dochodzenia w sprawie problemu.

Chyba musimy po prostu poczekać na wypadki, aby groźba pozwów skłoniła Hondę do podjęcia działań.

#16 ·
Mam trochę więcej informacji - Honda America odrzuciła i zamknęła moje roszczenie. Brak informacji, a kiedy zadzwoniłem, aby poprosić o więcej informacji, nie chcieli tego omówić i nie podali żadnych dalszych informacji, poza tym, że przełożony zamknął sprawę i nie można jej ponownie otworzyć.

Zadzwoniłem na infolinię bezpieczeństwa pojazdów, aby omówić roszczenie, które złożyłem do NTHSA. Otrzymałem kilka interesujących informacji od faceta, z którym rozmawiałem, ale żadna z nich nie wygląda dobrze dla tych z nas, którzy mają ten problem. Zasadniczo powiedział, że wszystkie wezwania do usunięcia usterek są dobrowolne przez producenta. NHTSA nie ma sposobu, aby wymusić wezwanie do usunięcia usterek ani nic w tym rodzaju. Mogą współpracować z producentami, ale nie mają mocy, aby zmusić ich do zrobienia czegokolwiek. Przejrzał skargi na 03 Element i zobaczył inne dotyczące korozji tylnego wahacza, ale powiedział, że nie prowadzą aktywnego dochodzenia w sprawie problemu.

Myślę, że musimy po prostu poczekać na wypadki, aby groźba pozwów zachęciła Hondę do podjęcia działań.
Przykro mi to słyszeć.

#17 ·
Będę musiał sprawdzić, jak zła jest rdza na moim 2005, kiedy przestanie padać. Wiem, że jest zardzewiały, ale nie badałem go dokładnie od czasu, gdy dowiedziałem się o tym problemie. Zastanawiam się, ile życia mi jeszcze zostało.
Zrobię kilka zdjęć i złożę skargę do rządu i korporacji, zakładając, że jest w złym stanie.

Wygląda na to, że niechętnie udzielają odkupów, ale kiedy to robią, jak ustalają wartość?

#19 ·
Mój wahacz z 08 odłączył się wczoraj. Wcześniej jechałem 55 mil na godzinę i dotarłem na parking i poszedłem na wędrówkę, po powrocie wyjechałem z parkingu i przejechałem 50 stóp i bum, wahacz odpadł. Jeszcze kilka minut i jechałbym 60 mil na godzinę, na pewno uniknąłem śmierci.
To przerażające, cieszę się, że stało się to przy niskiej prędkości. Mam nadzieję, że nie byłeś zbyt daleko od domu.
Czy przewidziałeś to, co się dzieje, po widocznej rdzy?

#23 ·
To przydarzyło się wczoraj mojemu po przejechaniu przez dziurę. Co zrobili wszyscy inni? Zezłomowali? Poza tym samochód jest zasadniczo nieskazitelny i świetnie jeździ. Jakimś cudem przeszedł przegląd w listopadzie, nawet gdy pytałem o rdzę podwozia. View attachment 225597
Co jest naprawdę zepsute to... Ktoś to sprawdził i przepuścił. Nie przeprowadzamy tu przeglądów stanowych, ale gdyby to było na moim podnośniku do jakiejkolwiek pracy, odmówiłbym zlecenia. Nie chcę wchodzić w proces sądowy.

#26 ·
Mój Element z 2008 roku ma korozję na tylnym wahaczu zawieszenia po stronie kierowcy. Samochód nie nadaje się do jazdy i nie można go naprawić. Pojazd jest całkowitą stratą. Zauważyłem, że kilka lat temu kilku właścicieli na tym forum zamieściło post z tym samym problemem.

Honda wycofała z rynku modele Element w Kanadzie z powodu tego problemu. Załączony plik opisuje kanadyjskie wycofanie. Honda wycofała z rynku modele CRV w USA z powodu tego problemu, jeśli pojazd był używany w stanach północnych, które używają soli na drogach w miesiącach zimowych (kampania NTSB nr 23V-22800). CRV i Elementy mają te same części zawieszenia. W szczególności tylne wahacze zawieszenia to identyczne części.

Ta część zawieszenia ma zdolność do zatrzymywania błota, wilgoci i soli drogowej, co prowadzi do katastrofalnej korozji. Honda przyznaje, za pośrednictwem wspomnianych powyżej wycofań, że problemy z korozją mogą być tak poważne, że wahacz może oddzielić się od nadwozia, powodując utratę kontroli nad pojazdem, zwiększając ryzyko wypadku.

Najpierw zadzwoniłem do centrali Hondy i złożyłem skargę w dziale obsługi klienta. Poinformowano mnie, że wycofanie nie obejmuje modeli Element używanych w Stanach Zjednoczonych. Powiedzieli, że obsługa klienta nie może nic więcej zrobić.

Następnie zadzwoniłem do działu prawnego Hondy (310-781-4961). Zwróciłem się do Hondy o rozszerzenie obecnego wycofania modeli CRV o modele Element z lat modelowych, których to dotyczy. Przedstawiciel działu prawnego powiedział mi, że zbadają sprawę i skontaktują się ze mną do końca tygodnia.

Zadzwoniłem również do NTSB i złożyłem skargę. Numer infolinii ds. bezpieczeństwa pojazdów to 888-327-4236, od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-20:00 ET. E-mail to vsh@dot.gov. Moja skarga jest teraz badana przez NTSB.

Dam znać na tym forum, co się stanie z moim problemem. Czy inni właściciele Elementów doświadczyli tego problemu z korozją?

Jeśli tak:
1. Odpowiedz na tym forum
2. Zadzwoń do działu prawnego Hondy
3. Złóż skargę do NTSB.

W szczegółach wycofania dla CRV i kanadyjskich Elementów, które są uznawane za całkowitą stratę, takich jak mój, uwzględniono gotówkowe wykupy. Mam jeszcze trochę nadziei, ale rozumiem też, że ta walka będzie jak wspinaczka na górę.

Dziękuję,

Mike Evenson
La Crosse, Wisconsin
Obecnie zmagam się z tym, a Honda nic nie robi, w rzeczywistości ignoruje wszystkie problemy. Chciałbym rozpocząć duży pozew zbiorowy. I chciałbym kontynuować tę rozmowę z Państwem przez e-mail.

#32 ·
Ktoś powinien zrobić te części jako zestaw dla wszystkich. Rozumiem, że trzeba ciąć, aż znajdzie się solidny metal do spawania, ale można by je zrobić w większym rozmiarze, aby przyciąć je do dopasowania
Problem z rdzą, jest wszędzie. Wątpliwe, że zestaw naprawczy byłby uniwersalny. Na zdjęciach tutaj reszta nadwozia jest zardzewiała i skorodowana, niewarta wydatków.

#34 ·
Spróbuję przygotować lepszy opis, a może film, krok po kroku. Zajmie mi to trochę czasu, więc proszę o cierpliwość. Nigdy nie byłem dobry w dokumentowaniu tego, nad czym pracuję (inaczej pewnie byłbym już sensacją na YouTube, lol), ale zrobiłem sporo zdjęć tego projektu. Jeśli chodzi o koszty, to wydałem na to około 8 dolarów na stal. Nie jestem świetny w spawaniu, ale mam spawarkę (którą kupiłem kilka lat temu, kiedy skradziono katalizator mojego Elementu), szlifierkę, piłę taśmową, wiertarkę stołową i młotek. Mam więcej odwagi niż pieniędzy, więc to było moje rozwiązanie.

#39 ·
Właśnie znalazłem ten wątek po zadaniu pytania o możliwość kupienia części zamiennej do zardzewiałej części, w której wahacz łączy się z ramą. @coolcat, te zdjęcia są bardzo pomocne i z pewnością wydaje się, że odpowiedź na moje pytanie brzmi "nie, nie ma części" i będziemy musieli ją zrobić i zbudować sami. Dziękuję za ich opublikowanie, a jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję nagrać film, ja również ustawię się w kolejce, aby go obejrzeć.

#40 ·
Właśnie znalazłem ten wątek po zadaniu pytania o możliwość kupienia części zamiennej do zardzewiałej części, w której wahacz jest przymocowany do ramy. @coolcat, te zdjęcia są bardzo pomocne i z pewnością wydaje się, że odpowiedzią na moje pytanie jest "nie, nie ma części" i będziemy musieli ją zrobić i zbudować sami. Dziękuję za ich zamieszczenie, a jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję nagrać film, ja również ustawię się w kolejce, aby go obejrzeć.
Zrobił film! Tutaj jest