Honda Element Owners Club banner

P2646, wydajność układu sterowania siłownika wahacza/zablokowany...wszystkie poprawki nie zadziałały

2 reading
44K views 15 replies 10 participants last post by  maniacmama  
#1 ·
Cześć, nowy na forum i naprawdę doceniam wszystkich techników, którzy tutaj pomagają. Przejrzałem posty dotyczące tego konkretnego problemu i zastosowałem się do kilku poprawek, ale wciąż mam problem.
Podłoże: 2008 Honda Element ~240 000 km, brak innych problemów lub kodów, wymiana oleju co 8 000 km ze specyficzną lepkością. Aktualny poziom oleju jest pełny i ma około 800 km przebiegu. Kontrolka silnika zapala się wraz z kontrolkami VSA i wykrzyknika. Zapala się po przekroczeniu 3000 obr./min. Co zrobiłem do tej pory
  • Wymieniłem zawór rozrządu VTEC (całość łącznie z czujnikiem ciśnienia), użyłem smaru dielektrycznego podczas ponownego podłączania
  • Wymieniłem elektrozawór VTC, użyłem smaru dielektrycznego podczas ponownego podłączania
  • Usunąłem i wyczyściłem mały filtr za pompą wspomagania kierownicy
  • Odłączyłem akumulator na ~20 minut, aby wyczyścić kody
Zarejestrowałem się, aby uzyskać 24-godzinny dostęp do instrukcji serwisowych Honda tech i wydaje się, że prowadzi mnie to do pewnych rzeczy, których, jak sądzę, nie mogę zrobić bez "Honda HDS". Dalsze rozwiązywanie problemów wydaje się wskazywać na wadliwe okablowanie do VTEC. Dodatkowo widziałem kilka wątków, które sugerują wykonanie procedury uczenia się na biegu jałowym. Więc:
  • Czy ktoś ma jakieś pomysły?
  • Czy ktoś miał podobne doświadczenia i odniósł sukces w uczeniu się na biegu jałowym, z tego, co czytałem o tym, co robi i kiedy powinno być zrobione, wydaje się, że nie jest to powiązane.
  • W przypadku diagnozowania problemów z okablowaniem, jakaś pomoc lub sugestie? Nie jestem elektrykiem, ale rozumiem podstawy i mogę użyć multimetru do potwierdzenia ciągłości i tym podobnych rzeczy, ale nie jestem pewien, jakie jest najlepsze podejście.
Wszelka pomoc jest mile widziana, a jeśli ktoś inny idzie w moje ślady i ma pytania dotyczące tego, jak wykonać to, co już zrobiłem, z przyjemnością udzielę sugestii w oparciu o moje doświadczenie

Dzięki!

#2 ·
Instrukcje napraw fabrycznych są świetne do określania, jak działa system. Niestety, są one pisane dla najniższego wspólnego mianownika technika ze wszystkimi narzędziami OE. Dlatego, jeśli nie masz narzędzi OE, musisz być lepszy niż technik najniższego wspólnego mianownika. Musisz tak naprawdę myśleć. Wyobraź sobie! Technicy z ryczałtem nie mają czasu na myślenie, ale generalnie my mamy. Przeważnie.

Kod P2646 ustawia się, gdy ECM nie widzi zmiany stanu przełącznika oleju ramienia wahacza, gdy zawór sterujący olejem ramienia wahacza jest włączony. Proste, z wyjątkiem sytuacji, gdy tak nie jest. Zawór sterujący olejem ramienia wahacza blokuje przepływ oleju do elementów high-lift w układzie zaworów. W tym momencie włączony jest przełącznik ciśnienia oleju ramienia wahacza. Włączenie zaworu sterującego olejem ramienia wahacza spowoduje przepływ oleju do mechanizmu high-lift i wyłączenie przełącznika ciśnienia oleju ramienia wahacza. Rozumiesz? Elektrozawór OFF, przełącznik ciśnienia oleju ON. Odwrotnie. Test i-HDS sprawdza tylko, czy to przełączanie przełącznika ciśnienia oleju następuje po włączeniu zaworu sterującego olejem. To wszystko. Czego nie może ci powiedzieć, to czy masz wystarczające ciśnienie oleju przez zawór sterujący olejem ramienia wahacza. Nie może również powiedzieć, czy ramiona wahaczy high-lift rzeczywiście przełączyły się w pozycję.

W instrukcji znajduje się bardziej zaawansowany test sprawdzający rzeczywiste ciśnienie oleju w ramionach wahaczy high-lift, co jest świetne, chyba że nie masz w kieszeni fantazyjnego zestawu wskaźników ciśnienia oleju.

Co więc mówi nam cała ta nadmiarowa gadanina? Po pierwsze, wszystko, co uniemożliwia wystarczające ciśnienie oleju w ramionach wahaczy, spowoduje, że system nie będzie działał prawidłowo. Może to być niskie ciśnienie oleju bazowego z powodu wewnętrznego zużycia silnika lub może to być tak proste, jak tani filtr oleju z rynku wtórnego. Wiadomo, że tanie filtry oleju powodują problemy z silnikami, które mają sterowane ciśnieniem oleju zmienne podnoszenie zaworów lub rozrząd zaworów. Niektórzy producenci samochodów mają w tym zakresie biuletyny techniczne.

Jeśli chodzi o stronę mechaniczną, weryfikacja przełączania ramion wahaczy wymaga zdjęcia pokrywy zaworów. Wszystko, co uniemożliwia swobodny ruch przełączania ramion wahaczy, zepsuje system. Pomyśl o szlamie lub werniksie. Tę część systemu można sprawdzić za pomocą ciśnienia powietrza w porcie olejowym z zaworu sterującego olejem, aby sprawdzić swobodny ruch części. Jednocześnie można monitorować przełącznik ciśnienia oleju za pomocą multimetru, aby sprawdzić, czy przełącznik ciśnienia oleju przechodzi od ciągłości do obwodu otwartego z ciśnieniem powietrza przykładanym do ramion wahaczy.

Dla jasności, VTEC odnosi się do zmiennego podnoszenia zaworów. VTC odnosi się do zmiennego rozrządu wałka rozrządu, który odbywa się za pomocą koła łańcuchowego sterowanego ciśnieniem oleju na wałku rozrządu dolotowym. Kolejny powód, aby odpowiednio konserwować silnik. Niskie ciśnienie oleju z jakiegokolwiek powodu powoduje wiele rzeczy, z których wszystkie są złe. Powodzenia.

#3 ·
Instrukcje napraw fabrycznych są świetne do określania, jak działa system. Niestety, są one pisane dla najniższego wspólnego mianownika technika ze wszystkimi narzędziami OE. Dlatego, jeśli nie masz narzędzi OE, musisz być lepszy niż technik najniższego wspólnego mianownika. Musisz tak naprawdę myśleć. Wyobraź sobie! Technicy zryczałtowanych stawek nie mają czasu na myślenie, ale generalnie my mamy. Przeważnie.

Kod P2646 ustawia się, gdy ECM nie widzi, że przełącznik oleju ramienia wahacza zmienia stan, gdy solenoid sterowania olejem ramienia wahacza jest włączony. Proste, z wyjątkiem sytuacji, gdy tak nie jest. Solenoid sterowania olejem ramienia wahacza blokuje przepływ oleju do elementów podnoszenia w zespole zaworów. W tym momencie włączony jest przełącznik ciśnienia oleju ramienia wahacza. Włączenie solenoidu sterowania olejem ramienia wahacza spowoduje przepływ oleju do mechanizmu podnoszenia i wyłączenie przełącznika ciśnienia oleju ramienia wahacza. Rozumiesz? Solenoid WYŁĄCZONY, przełącznik ciśnienia oleju WŁĄCZONY. Odwrotnie. Test i-HDS sprawdza tylko, czy następuje przełączanie przełącznika ciśnienia oleju, gdy włączony jest solenoid sterowania olejem. To wszystko. Czego nie może ci powiedzieć, to czy masz wystarczające ciśnienie oleju przez solenoid sterowania olejem ramienia wahacza. Nie może również powiedzieć, czy ramiona wahaczy podnoszenia rzeczywiście przełączyły się w pozycję.

W instrukcji znajduje się bardziej zaawansowany test sprawdzający rzeczywiste ciśnienie oleju do ramion wahaczy podnoszenia, co jest świetne, chyba że nie masz w kieszeni fantazyjnego zestawu wskaźników ciśnienia oleju.

Co więc mówi nam to nadmierne słowotwórstwo? Po pierwsze, wszystko, co uniemożliwia wystarczające ciśnienie oleju do ramion wahaczy, spowoduje, że system nie będzie działał prawidłowo. Może to być niskie podstawowe ciśnienie oleju z powodu wewnętrznego zużycia silnika lub może to być tak proste jak tani filtr oleju z rynku wtórnego. Wiadomo, że tanie filtry oleju powodują problemy z silnikami, które mają sterowane ciśnieniem oleju zmienne podnoszenie zaworów lub zmienne fazy rozrządu. Niektórzy producenci samochodów mają w tym zakresie biuletyny techniczne.

Jeśli chodzi o stronę mechaniczną, weryfikacja przełączania ramion wahaczy wymaga demontażu pokrywy zaworów. Wszystko, co uniemożliwia swobodny ruch przełączania ramion wahaczy, zepsuje system. Pomyśl o szlamie lub lakierze. Tę część systemu można sprawdzić za pomocą ciśnienia powietrza w porcie olejowym z solenoidu sterowania olejem, aby zweryfikować swobodny ruch części. Jednocześnie można monitorować przełącznik ciśnienia oleju za pomocą multimetru, aby sprawdzić, czy przełącznik ciśnienia oleju przechodzi od ciągłości do obwodu otwartego z ciśnieniem powietrza przykładanym do ramion wahaczy.

Dla jasności, VTEC odnosi się do zmiennego podnoszenia zaworów. VTC odnosi się do zmiennego rozrządu wałka rozrządu, który odbywa się za pomocą koła łańcuchowego sterowanego ciśnieniem oleju na wałku rozrządu dolotowym. Kolejny powód, aby odpowiednio konserwować silnik. Niskie ciśnienie oleju z jakiegokolwiek powodu powoduje wiele rzeczy, wszystkie złe. Powodzenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Dużo bardziej pouczające niż instrukcja serwisowa. Myślę, że spróbuję wymienić olej na wysokiej jakości olej/filtr, a także potwierdzić ruch ramion wahaczy i weryfikację przełącznika, jak zauważasz. Jeszcze raz dziękuję!

#13 ·
Hej, mam dwa E, które mają kod dla aktuatora zablokowanego w pozycji otwartej. Mój mechanik mówi, że często to widzi i to jest koło zębate zmiennego rozrządu. Pod pokrywą zaworów. Jeden ma nowy zawór V-Tech, ale wciąż nie wkręca się powyżej 3000 obr./min. Czy słyszałeś, żeby to koło zębate powodowało ten problem?

#14 ·
Jechałem dziś rano do pracy, kiedy dostałem ten kod. Ruszałem z postoju na czerwonym świetle. Podczas przyspieszania nastąpiło nagłe (ale niezbyt intensywne/poważne) szarpnięcie, które początkowo wziąłem za mocną zmianę biegu z automatycznej skrzyni biegów. Kiedy to szarpnięcie nastąpiło, zapaliła się kontrolka CEL. Więc zjechałem na parking, kiedy mogłem, i podłączyłem czytnik OBD - kod P2646, A Rocker Arm Actuator Control System Performance / Stuck Off (Bank 1) to wynik.

#15 ·
Jechałem dziś rano do pracy, kiedy dostałem ten kod. Ruszałem z postoju na czerwonym świetle. Podczas przyspieszania nastąpiło nagłe (ale nie intensywne/poważne) szarpnięcie, które początkowo wziąłem za twardą zmianę biegu z automatycznej skrzyni biegów. Kiedy to szarpnięcie nastąpiło, zapaliła się kontrolka CEL. Więc zjechałem na parking, kiedy mogłem i podłączyłem czytnik OBD - kod P2646, A Rocker Arm Actuator Control System Performance / Stuck Off (Bank 1) to wynik.

Muszę iść do pracy, więc nie mam teraz czasu, żeby się tym bawić. A biorąc pod uwagę, że mój Element wciąż tkwi w ubezpieczeniowym piekle po wypadku prawie 5 miesięcy temu, nie jestem pewien, co zrobić z tym nowym kodem P.
Hej, właśnie to samo mi się przydarzyło, czy są jakieś aktualizacje co do tego, co robić? Dzięki!