Honda Element Owners Club banner

Kod błędu P0118 - Wysoki sygnał obwodu czujnika temperatury płynu chłodzącego silnika 1

Tags
p0118
769 views 10 replies 3 participants last post by  Jeffro  
#1 ·
Witajcie wszyscy, właśnie nabyłem 04 E i jestem bardzo podekscytowany. Miał MIL, którą zeskanowałem i wykryłem P0118 Engine Coolant Temperature Sensor 1 Circuit High, dane na żywo pokazywały -40F jako temperaturę płynu chłodzącego, więc wiedziałem, że to problem z czujnikiem. Nie sądziłem, że to duży problem i kupiłem czujnik temperatury płynu chłodzącego i wymieniłem go tuż przy bloku silnika. Nawet po wyczyszczeniu kodu, kod pojawiał się ponownie, ale teraz mogę odczytać rzeczywistą temperaturę płynu chłodzącego. Macie jakieś pomysły, co może być nie tak? Ponadto, obroty biegu jałowego są trochę dziwne, ilekroć skręcam kierownicą, obroty biegu jałowego gwałtownie rosną, jak ponad 1k obr./min. Czy jest inny czujnik temperatury płynu chłodzącego, który z nich to czujnik 1?

#3 ·
Jest z tyłu głowicy po prawej stronie w kierunku filtra powietrza. Można do niego sięgnąć, jeśli przełożysz ramię nad pokrywą zaworów i sięgniesz za róg. Jedyną rzeczą, jaką mogę sobie jeszcze wyobrazić, jest to, że termostat jest uszkodzony

Znalazłem filmik
Dzięki! Tak, to było to, co zamówiłem i zmieniłem. Teraz temperatura płynu chłodzącego jest odczytywana na moim czytniku OBD, a wskaźnik rośnie.

Jak to możliwe, że kod błędu P0118 nadal się pojawia nawet po jego wyczyszczeniu?

#7 ·
obroty jałowe są bardzo dziwne, ilekroć skręcam kierownicą, prędkość obrotowa biegu jałowego gwałtownie wzrasta, jak ponad 1k obr./min.
Jedyne, o czym mogę pomyśleć, to obciążenie pompy wspomagania kierownicy silnikiem. Kiedy to się zmienia przez obracanie kierownicą, pompa obciąża silnik bardziej... ale nie powinno to zbytnio wzrastać! Drapie się po głowie...

#11 · (Edited)
Jeszcze jedna rzecz... ten UZIEMIENIE tuż nad kolektorem dolotowym, po stronie kierowcy silnika, było źródłem problemów dla wielu osób. (Prawdopodobnie nie w tym przypadku, ponieważ ten czujnik ECT odnosi się do masy sygnałowej w ECM) Ale sprawdź, czy jest czysty, nie ma korozji i czy wszystkie przewody masowe do niego dochodzące są nienaruszone. To uziemienie to #39 na poniższym schemacie. #8 to złącze ECM za schowkiem.