Ponownie publikuję to, co znajdowało się na mojej przestrzeni internetowej, która teraz nie istnieje. Przepraszam, że tych informacji już nie ma:
_
Ok, oto mój pomysł na projekt DIY.
Miałem problemy z aparatem i wiele zdjęć nie wyszło, więc zrobiłem kilka rysunków najbardziej szczegółowych elementów. Mam nadzieję, że jakaś dobra dusza podejmie się zrobienia kilku zdjęć aparatem, który nie jest do bani.
Pozwoli ci to na zmianę stacji radiowych/ścieżek CD, regulację głośności w górę i w dół oraz przełączanie pasm (AM/FM/FM2/CD/AUX) w standardowym radiu EX. Wszelkie uwagi od innych na temat innych radiów, dla których to działa, są mile widziane
Wykorzystuje różne części, które są dostępne w Majestic Honda
Kliknij tutaj, aby uzyskać drukowaną listę części, które będziesz musiał zamówić
Części nie były czymś, co Majestic miał na stanie i zamówili je. Dotarcie do moich drzwi zajęło około 1 tygodnia. Wysyłka wyniosła łącznie 6,29 USD, nie licząc opłaty manipulacyjnej w wysokości 4,95 USD.
We wszystkich moich początkowych wyszukiwaniach udało mi się znaleźć informacje o tym, jak działa funkcja zdalna w stereo ex. Zasadniczo po prostu uziemiasz pin 3 jasnoniebieskiego 20-pinowego złącza stereo. Stosując różne wartości rezystancji między pinem 3 a masą, wykonujesz różne funkcje w następujący sposób:
View attachment 97426
Funkcja (Rezystancja w omach)
AM/FM/CD/AUX (2300)
Ustawienie wstępne kanału w górę/Następny utwór (1000)
Głośność w górę (320)
Głośność w dół (50)
CZĘŚĆ 1: Modyfikacja złącza radiowego
W tym momencie nadal będziesz mógł prowadzić samochód, więc jeśli okaże się, że brakuje ci zapasów, to żaden problem
Wyjmij stereo:
Musisz mieć dostęp do pinu stereo, gdy radio jest zasilane. Ponieważ zdecydowałem, że połączenie takie jak to nie jest krytyczne dla działania pojazdu i nie przenosi żadnego znaczącego prądu, prowizoryczne złącze wykonane prawidłowo będzie w porządku. Scosche sprzedaje całe złącze radiowe (HA08R), jeśli chcesz wydać 15 dolarów na jedno złącze. Ta firma je posiada. Są one również dostępne na stronie installer.com za 11,50 $. Jeśli jesteś naprawdę miły, możesz kupić jeden i go wybebeszyć i sprzedać poszczególne zaciski swoim znajomym z forum
Odłącz wszystkie połączenia radiowe, aby mieć miejsce do pracy. Poczuj, jak łatwo/trudno duże 20-pinowe niebieskie złącze wchodzi do radia i zrób sobie notatkę w głowie, aby później móc stwierdzić, czy masz problem, nie zginając pinów!
Zauważysz, że lokalizacja pinu złącza ma dwa otwory. Pin radia wchodzi do dolnego otworu pinu 3, więc potrzebujemy czegoś wystarczająco cienkiego, aby wpasować się w ten otwór. Weź więc kawałek drutu o małym przekroju (mój miał 22 gauge, odcięty długi przewód rezystora również by zadziałał) i zrób w nim haczyk, jak pokazano. Ten haczyk musi przejść przez tył złącza, z przodu, a następnie zahaczyć między otworami z przodu. Zobacz widok przekroju poniżej. Kiedy wepchniesz go od tyłu, zostanie on wepchnięty na dół złącza przez plastikowy palec w środku, zaprojektowany do trzymania zacisku na miejscu. Używając pinu z przodu złącza, wepchnij swój zacisk nad środkowym dzielnikiem. Może być konieczne przeszlifowanie zahaczonej części na płasko, aby pin radia mógł wejść do złącza.
View attachment 97434
View attachment 97442
Przetestuj swoje złącze w radiu i dopasuj je w razie potrzeby, to prostsze niż się wydaje. Kiedy skończyłem swój, wtyczka weszła do radia tak łatwo jak przed modyfikacją.
Przylutuj odcinek drutu 22 gauge do swojego nowego zacisku i zaciśnij połączenie. Ten przewód będzie biegł aż do kierownicy, więc musi być wystarczająco długi, aby się tam dostać, poprowadzony za deską rozdzielczą.
Podłącz ponownie wszystkie połączenia radiowe i włącz samochód. Naciśnij przycisk zasilania w radiu i wprowadź swój kod bezpieczeństwa. Z ulubionymi utworami dotknij nowym przewodem metalowej szyny montażowej radia wewnątrz otworu deski rozdzielczej lub jakiejkolwiek innej niezawodnej masy. Głośność powinna się zmniejszyć, gdy przytrzymasz ją do masy. Jeśli to nie działa, prawdopodobnie coś jest nie tak z zaciskiem, który właśnie zrobiłeś. Będziesz musiał ręcznie zwiększyć głośność za pomocą pokrętła radia, aby ponownie to przetestować.
To dobry przykład tego, dlaczego musisz upewnić się, że ten przewód nie zwiera do podwozia w żadnym miejscu podczas tego procesu, w przeciwnym razie głośność będzie się zmniejszać i czeka cię spokojna jazda...
[/QUOTE]
Ożywiam stary wątek tylko po to, żeby podziękować. Poszedłem pozornie łatwiejszą drogą i dostałem kierownicę z 2003 lub 2004 roku (przepraszam, nie zrobiłem zdjęcia samochodu na złomowisku) Pilot z elementami sterowania audio ze sprężyną zegarową/kołem SRS i jak najwięcej okablowania (biała wtyczka i żółta wtyczka z kierownicy w kierunku kabiny), jak mogłem z samochodu dawcy w moim lokalnym LKQ, nie wiedząc, ile będę potrzebował. Przeczytałem twoje wskazówki kilka razy i z innymi projektami DIY, do których linki podałeś, udało mi się zainstalować wszystko i uruchomić w moim 2003 Element EX, bez większych problemów, gdy tylko zrozumiałem, co tak naprawdę mówiłeś, żeby zrobić.
Założyłem nawet konto tylko po to, żeby podziękować i wyjaśnić, że jeśli pójdziesz drogą, którą ja poszedłem, to musisz tylko poprowadzić przewód ze slotu nr 3 na niebieskim złączu radia (oderwałem kawałek okablowania dawcy, aby zasilić(?) pin) do białego złącza sprężyny zegarowej/koła SRS Pilota i kolejny stamtąd do masy. Nie musiałem niczego modyfikować z Pilota, ponieważ koło SRS, samo koło, białe złącze i żółte złącze poduszki powietrznej były takie same (białe złącze Pilota ma tylko dwa dodatkowe przewody dla audio, masy i sygnału). Jedyne cięcie będzie tam, gdzie przejdziesz z białego złącza Element do Pilotów, ponieważ nie miałem odpowiednich pinów do zainstalowania w złączu Element, ale jeśli masz, to tym lepiej.
Zdjęcia poniżej, jeśli potrzebujesz, najpierw wepchnąłem przewód 14 gauge w tył koła SRS Element, aby sprawdzić, czy zadziała, a następnie wyciąłem wtyczkę Element i podłączyłem wtyczkę Pilot. Samochód jest w tej chwili niesprawny i czeka na części do naprawy P2646 CEL, więc nie mogę zweryfikować, czy tempomat działa, ale ATM elementy sterowania radiem działają.