Honda Element Owners Club banner
81 - 96 of 96 Posts
Mam nadzieję, że w ten weekend pójdę pod nóż.

Dostałem szpulę 06, listwy 06, przełączniki pilota 05... pasujące do tempomatu.

Jednostka pac do dopasowania elementów sterowania kierownicą do mojej jednostki kenwood.....

I mam nadzieję, że to zadziała........

Przełącznik pilota wygląda na to, że może się podświetlać... to byłoby zbyt fajne......
mają niebieskawy odcień w porównaniu do bieli na przełącznikach tempomatu...

Załaduj ponownie tę stronę elementy sterowania głośnością w kierownicy

Uniwersalny interfejs CAN BUS, który łączy się bezpośrednio z wieloma wiązkami iso samochodów za deską rozdzielczą, a następnie drugi koniec podłącza się do zaadaptowanej wiązki JKM G4, która jest standardowym złączem ISO. Oznacza to, że możemy uzyskać zapłon, oświetlenie i czujniki biegu wstecznego z systemu CAN BUS.
-----------------------------------
pandreson

Viral

Mam 04' E. Czy ktoś znalazł łatwiejsze rozwiązanie, aby zrobić ten mod z częściami z kierownicy 06' E? Miałem nadzieję, że będę mógł to zamówić u dealera i że będzie to łatwa instalacja. Jestem dość nowy w modach i nie za bardzo radzę sobie z żelazkiem i szpulą. Jakieś wskazówki, jak to ułatwić? Dzięki

Przejrzałem całą stronę Majestic, ale nie mogę znaleźć numeru części dla cewki elementu do sterowania kierownicą... Czy ktoś go zna?

Pilot radiowy w kierownicy 04 E, z częściami E od...?

Jestem pewien, że jest na to teraz łatwy sposób...

Jak umieścić przyciski pilota radiowego w '04 E ze standardowym radiem? Przejrzałem kilka wątków, ale wydają się nieaktualne (używając części Pilot lub domowej roboty elektroniki).

Wiem, gdzie znaleźć przyciski, lewą ramkę (w której znajdują się przyciski radia), ale jestem zdezorientowany, gdy dochodzę do części wiązki przewodów.

Pomoc?

Jestem pewien, że teraz jest na to prosty sposób...

Jak umieścić przyciski pilota radiowego w '04 E ze standardowym radiem? Przejrzałem kilka wątków, ale wydają się nieaktualne (używając części Pilot lub elektroniki domowej roboty).

Wiem, gdzie znaleźć przyciski, lewą ramkę (w której znajdują się przyciski radia), ale jestem zdezorientowany, gdy dochodzę do części wiązki przewodów.

Pomoc?
Oto wątek, którego szukasz:

http://www.elementownersclub.com/forums/showthread.php?t=20422&highlight=steering

Użyli wszystkich części OEM Honda Element. Moim zdaniem najlepszy sposób, aby to zrobić.

Ponownie publikuję to, co kiedyś było na mojej przestrzeni internetowej, która teraz nie istnieje. Przepraszam, że tych informacji już tam nie ma:
_____________________________________________________________________________________________________________

Okej, oto mój strzał w projekt DIY.

Miałem problemy z aparatem i wiele zdjęć nie wyszło, więc zrobiłem kilka rysunków najbardziej szczegółowych elementów. Mam nadzieję, że jakaś dobra dusza podejmie się zrobienia kilku zdjęć z aparatu, który nie jest do bani.

Pozwoli to na zmianę stacji radiowych/ścieżek CD, regulację głośności w górę i w dół oraz przełączanie pasm (AM/FM/FM2/CD/AUX) w standardowym radiu EX. Wszelkie uwagi od innych osób na temat innych radiów, dla których to działa, są mile widziane

Wykorzystuje różne części, które są dostępne w Majestic Honda

Kliknij tutaj, aby uzyskać listę części do zamówienia

Części nie były czymś, co Majestic miał na stanie i zamówili je. Dotarły do moich drzwi po około 1 tygodniu. Wysyłka wyniosła łącznie 6,29 USD, nie licząc opłaty manipulacyjnej w wysokości 4,95 USD.

We wszystkich moich początkowych poszukiwaniach udało mi się znaleźć informacje o tym, jak działa funkcja zdalnego sterowania w radiu ex. Zasadniczo po prostu uziemiasz pin3 niebieskiego 20-pinowego złącza stereo. Stosując różne wartości rezystancji między pinem3 a masą, wykonujesz różne funkcje w następujący sposób:

Funkcja (rezystancja w omach)
AM/FM/CD/AUX (2300)
Ustawienie wstępne kanału w górę/Następny utwór (1000)
Głośność w górę (320)
Głośność w dół (50)

CZĘŚĆ 1: Modyfikacja złącza radiowego

W tym momencie nadal będziesz mógł prowadzić samochód, więc jeśli okaże się, że brakuje Ci materiałów, to żaden problem

Wyjmij radio:

Musisz mieć dostęp do pinu stereo, gdy radio jest zasilane. Ponieważ zdecydowałem, że takie połączenie nie jest krytyczne dla działania pojazdu i nie przenosi żadnego znaczącego prądu, prowizoryczne złącze wykonane prawidłowo będzie w porządku. Scosche sprzedaje całe złącze radiowe (HA08R), jeśli chcesz wydać 15 dolarów na jedno złącze. Ta firma je posiada. Są one również dostępne na stronie installer.com za 11,50 USD. Jeśli jesteś naprawdę miły, możesz kupić jeden i go opróżnić i sprzedać poszczególne zaciski swoim innym znajomym z forum

Odłącz wszystkie połączenia radiowe, aby mieć miejsce do pracy. Zorientuj się, jak łatwo/trudno duży niebieski 20-pinowy konektor wchodzi do radia i zrób notatkę w głowie, aby później móc stwierdzić, czy masz problem, nie zginając pinów!

Zauważysz, że lokalizacja pinu złącza ma dwa otwory. Pin radia wchodzi do dolnego otworu pinu 3, więc potrzebujemy czegoś wystarczająco cienkiego, aby włożyć to do tego otworu. Weź więc kawałek drutu o małym przekroju (mój miał 22 gauge, odcięty długi przewód rezystora również by zadziałał) i zrób w nim haczyk, jak pokazano. Ten haczyk musi przejść przez tył złącza, z przodu, a następnie zahaczyć między otworami z przodu. Zobacz widok przekroju poniżej. Kiedy wciśniesz go od tyłu, zostanie on wepchnięty do dołu złącza przez plastikowy palec w środku, zaprojektowany do utrzymywania zacisku na miejscu. Używając pinu z przodu złącza, wepchnij swój zacisk nad środkowym separatorem. Może być konieczne przeszlifowanie zahaczonej części na płasko, aby pin radia mógł wejść do złącza.

Przymierz swoje złącze do radia i dopasuj je w razie potrzeby, to łatwiejsze niż się wydaje. Kiedy skończyłem swój, wtyczka weszła do radia tak łatwo jak przed modyfikacją.

Przylutuj odcinek drutu o średnicy 22 gauge, izolowanego drutu wielożyłowego do nowego zacisku i zaciśnij połączenie. Ten przewód będzie biegł aż do kierownicy, więc musi być wystarczająco długi, aby się tam dostać, poprowadzony za deską rozdzielczą.

Podłącz ponownie wszystkie połączenia radiowe i włącz samochód. Naciśnij przycisk zasilania na radiu i wprowadź swój kod zabezpieczający. Dotknij swoim nowym przewodem do metalowej szyny montażowej radia w otworze deski rozdzielczej lub jakiejkolwiek innej niezawodnej masy, odtwarzając swoje ulubione melodie. Głośność powinna się zmniejszyć, gdy przytrzymasz ją do masy. Jeśli to nie działa, prawdopodobnie coś jest nie tak z zaciskiem, który właśnie zrobiłeś. Będziesz musiał ręcznie zwiększyć głośność za pomocą pokrętła radia, aby ponownie to przetestować.

To dobry przykład tego, dlaczego musisz upewnić się, że ten przewód nie zwiera się nigdzie na podwoziu podczas tego procesu, w przeciwnym razie głośność będzie się zmniejszać i czeka Cię cicha jazda ...

Część 2

Część 2

Możesz zignorować tę część, jeśli nie czujesz potrzeby testowania, jak działa pilot. Jeśli jesteś osobą, która lubi proces budowy tak samo jak końcowy rezultat, to jest to dla Ciebie.

Mój pierwszy test polegał na sprawdzeniu, czy to w ogóle działa tak, jak powinno (DZIAŁA), więc skonfigurowałem płytkę stykową (białą rzecz z dużą ilością otworów) ze wszystkimi różnymi rezystorami. 2,3k zostało osiągnięte za pomocą rezystora 2,2k połączonego szeregowo z 100ohm. 50ohm zostało zrobione z dwóch rezystorów 100ohm połączonych równolegle [(100*100)/(100+100)=50ohm], reszta została zrobiona z jednym rezystorem.

To zdjęcie pokazuje multimetr za 8 dolarów podłączony do stanowiska testowego ustawionego na 2k omów i odczytujący rezystancję z rezystora 1k omów (kanał w górę/pomiń utwór)

Zatem podłączając mój nowy przewód do jednej strony i zwierając do masy, stwierdziłem, że funkcje radiowe działają. Zatem, zamiast równoważyć płytkę stykową na kolanach podczas jazdy, postanowiłem zamówić więcej części ;) Stąd:

Część 3

CZĘŚĆ 3: Demontaż

To była łatwa część. Od tego momentu robi się to trochę trudne.

USUNIESZ SWOJĄ KIEROWNICĘ, PODUSZKĘ POWIETRZNĄ I WIELE INNYCH CZĘŚCI, KTÓRE UNIEMOŻLIWIĄ DZIAŁANIE TWOJEGO SAMOCHODU.

JEŚLI ZŁOŻYSZ JE Z POWROTEM ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEMY, POŚWIĘĆ CZAS I PRZECZYTAJ WSZYSTKIE INSTRUKCJE, ABY ZOBACZYĆ, W CO SIĘ TU WDAJESZ.

JEŚLI NIE CZUJESZ SIĘ KOMFORTOWO Z LUTOWANIEM, SZCZEGÓLNIE GDY SĄSIADUJĄCE PRZEWODY KONTROLUJĄ TWOJĄ PODUSZKĘ POWIETRZNĄ, TO NIE IDŹ DALEJ.

ALTERNATYWY DLA ROBIENIA TEGO MOJĄ METODĄ:

Moja metoda działa, czy jest łatwiejszy sposób? Najprawdopodobniej, czy jest tak niezawodny? Nie wiem.

1) Przeczytaj modyfikację CR-V profesora Fate'a:

Zrobił to, używając istniejących przewodów w kolumnie kierownicy. Jest zbędny przewód do klaksonu, odciął go i ponownie wykorzystał do pilota. Później stwierdził, że uziemienie w kierownicy było niewystarczające i tak czy inaczej przylutował szpulę. Osobiście nie jestem pewien, dlaczego uziemienie miałoby być niewystarczające, klakson musi iść do uziemienia, żeby działać dobrze?

2) Przeczytaj inną alternatywę poprowadzoną przez przełączniki tempomatu

Nie mam wiedzy elektrycznej wymaganej do zbudowania czegoś takiego, poza tym przełącznik tempomatu jest tak niewygodny w obsłudze, że nigdy go nie wyłączam.

3) Kup szpulę Honda Pilot.

Daję 50/50 szans, że możesz kupić szpulę SRS za 35 dolarów dla Pilota i po prostu zamienić te dwie. Szpula nie ma żadnych obwodów, tylko przewody. Jedynym pytaniem jest, czy złącza są kompatybilne. Jeśli możesz je bezpośrednio zamienić, zaoszczędzisz sporo pracy i wiele rzeczy, z którymi niektórzy ludzie będą mieli bardzo duże trudności.

Cóż, zdecydowałem się zaoszczędzić 35 dolarów i przejść do lutowania.

Proces:

Odłącz zacisk ujemny akumulatora!!! Tak, wiem, że większość ludzi mówi ci, żebyś to zrobił, nawet jeśli zmieniasz olej, ale na poważnie. Odłączysz poduszkę powietrzną i nie chcesz jechać do dealera, aby zresetować czujniki. Usunąłem również zestaw wskaźników i nie zamierzałem się bawić.

Możesz usunąć tyle lub tak mało deski rozdzielczej, ile uważasz za konieczne, usunąłem cały zestaw wskaźników, pierścień wykończeniowy konsoli środkowej i panel bezpieczników. Jeśli nic innego, uchronisz te elementy przed uszkodzeniem i ułatwisz prowadzenie przewodów. Złóż tylne siedzenia na płasko, aby ułożyć na nich elementy wykończeniowe i rozpocznij demontaż.

Instrukcje dotyczące demontażu kierownicy eMass:

Demontaż panelu deski rozdzielczej:

CRCError wyjaśnia to dobrze tutaj

Demontaż osłony kolumny kierownicy:

Wykręć trzy śruby mocujące dolną osłonę kolumny kierownicy, a następnie zwolnij dźwignię blokady pochylenia kierownicy.

Ostrożnie odepnij sześć klipsów mocujących górną i dolną połowę razem. Nie wiem, jak je dobrze rozdzielić, wydają się łatwo pękać, a górna osłona uniemożliwia wciśnięcie ich w celu zwolnienia. To jedyna część, którą zepsułem w całym projekcie, więc mi to odpowiada. Zwolnij dźwignię blokady pochylenia kierownicy i zdejmij dolną osłonę wykończeniową, wyciągając ją z zapłonu.

Zostaniesz z czymś takim jak ten wypatroszony bałagan (zdjęcie zrobione później, więc są dwa dodatkowe przewody)

Następnie będziesz chciał całkowicie usunąć zespół przełącznika wielopozycyjnego/szpuli, odłączając jego wiązkę.

(ponownie deska rozdzielcza i kierownica są już z powrotem na miejscu, ponieważ te zdjęcia się nie udały i trzeba je było ponownie wykonać)

Odłącz duże szare złącza od prawego i lewego przełącznika

Odłącz małe 5-pinowe białe złącze od szpuli

Odłącz dolne żółte złącze poduszki powietrznej i uwolnij złącze z kolumny kierownicy, odpinając biały nylonowy klips (łatwiej powiedzieć niż zrobić, szczypce lub śrubokręty działają najlepiej.

Wykręć trzy śruby mocujące zespół przełącznika/szpuli. Ich punkty mocowania są wskazane poniżej:

Jeśli zwolniłeś wszystkie niezbędne złącza i klipsy, powinieneś móc wyjąć zespół bezpośrednio z samochodu

Jeśli spojrzysz na tył zespołu, zobaczysz, że szpula zatrzaskuje się na wieloprzyciskach na górze i na dole. Zwolnij najpierw górę, wkładając śrubokręt pod cztery zielone przewody i tam, gdzie wyszedł 5-pinowy konektor. Delikatnie podważ go, aby zwolnić górną zakładkę. Do dolnej zakładki można również łatwo dostać się śrubokrętem. Szpula jest teraz oddzielna i łatwiej jest z nią pracować w lepiej oświetlonym, bardziej komfortowym miejscu.

CZĘŚĆ 4: Modyfikacja szpuli:

To jest część procesu, której się obawiałem, ale nie było tak źle. Jeśli szpula się rozwinie, zwiń ją z powrotem. Nic wielkiego. Kierownica w E obraca się tylko dwa lub trzy razy w każdym kierunku, więc nie będziesz narażony na ryzyko zbyt mocnego owinięcia.

Kiedy wszystko rozkładałeś, prawdopodobnie zauważyłeś, że na obu końcach są dwa puste miejsca prowadzące do szpuli.

Oto bardzo słabe zdjęcie szpuli jeszcze zmontowanej. Zauważ, że jest obrócona do tyłu i do góry nogami na wale kierownicy, aby zrobić zdjęcie. Użyj białej 5-pinowej wtyczki jako odniesienia.

NIE MAM POJĘCIA, jak ludzie mieli problemy z rozpadaniem się szpuli podczas wymiany na koło Pilot. Jak widać, rozebranie jej zajmuje trochę czasu. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że szarpnęli nią tak mocno, że oderwali biały plastikowy pierścień, albo że pierścień został dodany później. (Większość części mojego E jest datowana na czerwiec lub lipiec 2004 r.)

Demontaż szpuli wymaga usunięcia białego nylonowego pierścienia z tyłu szpuli. Pierścień ten jest „wkręcony” na część, która obraca się z kołem. Można go usunąć, delikatnie podważając go szpachelką (zrobiłem to, ponieważ nie mogłem stwierdzić, jak jest złożony, nie zaszkodziło to) lub obracając go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zobacz rysunek, który zrobiłem z pamięci poniżej:

Rysunek pokazuje, jak pierścień zazębia się z przednią częścią szpuli, która jest skierowana w stronę kierownicy.

Ten rysunek pokazuje również wnętrzności szpuli, która jest po prostu kablem taśmowym nawiniętym w spiralę około 10 razy lub więcej. Zakleiłem taśmą kabel taśmowy, żeby nie musieć go później przewijać ani ryzykować jego uszkodzenia. Jeśli to robisz, użyj dobrej taśmy, która nie sprawi, że taśma będzie lepka, musi się swobodnie poruszać.

Oto zdjęcie pokazujące to samo. Oddzielenie przewodów po stronie kolumny kierownicy (tył) od tyłu szpuli jest dość proste, po prostu wyciągają się, pozostawiając plastikową ramkę wokół jednego końca kabla taśmowego. Cztery zielone, trwale przymocowane przewody w wiązce kabli to przewody poduszki powietrznej.

Część szpuli po stronie kierownicy (przód) pokazana poniżej odłącza się od kabla taśmowego za pomocą szpachelki, aby delikatnie wcisnąć jednocześnie oba małe wypusty (zaznaczone na żółto na zdjęciu powyżej), a następnie wysunąć drugi koniec kabla taśmowego.

Delikatnie podważ plastikową osłonę, aby odsłonić punkty lutownicze dla dwóch pustych pozycji przewodów.

Pracując po stronie kierownicy, będziesz musiał przylutować dwa przewody do miedzianych styków. Wymaga to cienkiej końcówki na żelazku. Może być konieczne usunięcie części plastiku, aby uzyskać czyste połączenie. Użyj radiatora, jeśli to możliwe, aby uniknąć stopienia czegokolwiek. Z drugiej strony przewody poduszki powietrznej znajdują się na przeciwległym końcu złącza. Sprawdź swoje połączenie lutowane pod kątem nadmiernej rezystancji, jeśli masz multimetr, aby sprawdzić, czy masz zimne połączenie.

Jeśli zrobiłeś to pomyślnie, jesteś w dobrej formie. To najtrudniejsza część (przynajmniej dla tych z nas, którzy źle lutują :)

Skieruj teraz swoją uwagę na koniec kolumny kierownicy kabla taśmowego. Będziesz musiał przylutować przedłużenia do pinów lub wymyślić podobne złącze, jak zrobiliśmy dla końca stereo. Ponieważ mamy tak dobry dostęp do poszczególnych pinów, po prostu wydłużyłem je, lutując kawałek nieizolowanego przewodu do dwóch najbardziej prawych pinów pokazanych poniżej. Te dwa piny powinny pasować do pustych miejsc w 5-pinowym białym złączu wciąż w samochodzie. Sprawdź ciągłość od jednego końca szpuli do drugiego, aby sprawdzić, czy wszystko działało tak, jak powinno.

Następnie zmodyfikowałem czarną plastikową część szpuli, przez którą przechodzą piny złącza, aby pomieścić dodatkowy rozmiar ze złącza lutowanego i moje dłuższe przewody. Wiertło 1/16" sprawdziło się dobrze i nie przebiło się między pinami (wiem, że to niejasne, zdjęcia zaginęły).

Złóż szpulę całkowicie, przeprowadzając przedłużone przewody przez otwory 1/16", które właśnie wywierciłeś.

Przymocuj szpulę ponownie do przełączników wielopozycyjnych i umieść zespół z powrotem na pojeździe, nie przykręcaj go, dopóki nie zmienisz położenia wszystkich wiązek przewodów.

Zmodyfikowałem 5-pinowe białe złącze, aby ułatwić ponowny montaż. Jeśli możesz to zrobić bez modyfikowania złącza, tym lepiej. Modyfikowanie go tak, jak ja, nie szkodzi w żaden sposób, jeśli chodzi o izolację między pinami lub wpinanie złącza w szpulę. Usuń mały biały klips zabezpieczający, aby ułatwić dostęp, a następnie użyj tarczy tnącej dremela, aby otworzyć dwa gniazda pinów. patrz poniżej

Przeprowadź nowe przewody przez białe złącze i wymień biały klips zabezpieczający. Podłącz złącze do szpuli.

Przytnij przewody tak, aby były wystarczająco długie do lutowania. Nałóż małą średnicę rurki termokurczliwej na przewód dochodzący z radia, przylutuj go do lewego przewodu idącego według powyższego zdjęcia (możesz użyć dowolnego przewodu, ale te instrukcje będą zgodne ze sposobem, w jaki to zrobiłem). Skurcz tylko końcówkę rurki termokurczliwej najbliżej złącza i wsuń ją do złącza, aby lepiej je zaizolować. Skurcz resztę rurki.

Wziąć kolejny kawałek drutu o grubości 20, wystarczająco długi, aby sięgnąć do wspólnego punktu uziemienia lub w dowolne inne miejsce, w którym chcesz podłączyć masę. Nałóż kawałek rurki termokurczliwej na przewód i powtórz proces wykonany na drugim przewodzie.

Rozwiń taśmę izolacyjną na wiązce przewodów prowadzącej od 5-pinowego złącza i wsuń dwa pozostałe przewody do środka w celu ochrony. Owiń wiązkę taśmą izolacyjną. Połącz dwa przewody z główną wiązką, zaklejając je po drodze. Poprowadź przewód sygnału radiowego ładnie do radia, a drugi przewód bezpiecznie do masy. Aby uzyskać zacisk oczkowy wystarczająco duży, aby pasował do śruby uziemiającej (6 mm ID, 12 mm OD, aby pomieścić gwinty i podkładkę śruby), może być konieczne użycie zacisku oczkowego przeznaczonego do większego przekroju przewodu. Dodaj rurkę termokurczliwą, zaciśnij najlepiej jak potrafisz, a następnie również przylutuj.

Przeorganizuj wiązki przewodów w taki sposób, w jaki zostały zdjęte. Podłącz wszystkie złącza.

NIE ZAPOMNIJ O ŻÓŁTYM ZŁĄCZU PODUSZKI POWIETRZNEJ POD KOLUMNĄ

Zainstaluj ponownie osłony kolumny kierownicy, a następnie wszystkie panele deski rozdzielczej lub deski rozdzielczej, które usunąłeś.

Zainstaluj ponownie koło, upewniając się, że nie zgniatasz żadnych przewodów ani złączy.

Zapoznaj się z instrukcją wymiany koła eMass, aby uzyskać pomoc i zdjęcia

Przełącznik radiowy wygląda z tyłu następująco. Ma czteropinowe złącze. Dwa podświetlone piny to jedyne, które są używane.

Nie mogłem się powstrzymać od zauważenia, że te ładne małe piny mają dokładnie takie same odstępy i rozmiar jak te na płycie głównej. Są to złącza używane do podłączenia przycisku resetowania i głośnika komputera. Miałem dodatkowy przewód, więc go użyłem. Nie chciałem używać dołączonego przewodu 26-gauge, więc zwolniłem zaciski i przylutowałem moje dwa przewody wewnątrz kierownicy do dwóch zacisków. Połączenia lutowane muszą być małe i czyste, aby ponownie złożyć wtyczkę. Zamontuj przełącznik i podłącz nowe złącze. Polaryzacja nie powinna mieć znaczenia (masa vs. przewód sygnałowy). Skończyłeś!!! Zakończ ponowny montaż kierownicy, podłącz ponownie ujemny zacisk akumulatora i spróbuj. Uwielbiam mój, musiałem dzisiaj kilka razy spojrzeć, gdy sięgałem po stereo zamiast używać nowych elementów sterujących...

Tak - Bardzo dziękuję. To wszystko bardzo mi pomogło. Zdałem sobie sprawę, że zamieniłem piny 4 i 5 i miałem nadzieję, że to winowajca dziwnego zdarzenia, w którym moje przyciski tempomatu zamieniły funkcjonalność. Właśnie skończyłem je zamieniać z powrotem, ale funkcjonalność się nigdzie nie zmieniła. Zamierzam znowu zajrzeć do torby i zobaczyć, czy jakoś odwróciłem złącze przycisków tempomatu, ale nie sądzę, żeby to było możliwe / pamiętam, że już sprawdzałem.

Tak czy inaczej - prawie przyzwyczaiłem się do odwrócenia, więc może to być teraz bezprzedmiotowe.

Ponownie publikuję to, co znajdowało się na mojej przestrzeni internetowej, która teraz nie istnieje. Przepraszam, że tych informacji już nie ma:
_

Ok, oto mój pomysł na projekt DIY.

Miałem problemy z aparatem i wiele zdjęć nie wyszło, więc zrobiłem kilka rysunków najbardziej szczegółowych elementów. Mam nadzieję, że jakaś dobra dusza podejmie się zrobienia kilku zdjęć aparatem, który nie jest do bani.

Pozwoli ci to na zmianę stacji radiowych/ścieżek CD, regulację głośności w górę i w dół oraz przełączanie pasm (AM/FM/FM2/CD/AUX) w standardowym radiu EX. Wszelkie uwagi od innych na temat innych radiów, dla których to działa, są mile widziane

Wykorzystuje różne części, które są dostępne w Majestic Honda

Kliknij tutaj, aby uzyskać drukowaną listę części, które będziesz musiał zamówić

Części nie były czymś, co Majestic miał na stanie i zamówili je. Dotarcie do moich drzwi zajęło około 1 tygodnia. Wysyłka wyniosła łącznie 6,29 USD, nie licząc opłaty manipulacyjnej w wysokości 4,95 USD.

We wszystkich moich początkowych wyszukiwaniach udało mi się znaleźć informacje o tym, jak działa funkcja zdalna w stereo ex. Zasadniczo po prostu uziemiasz pin 3 jasnoniebieskiego 20-pinowego złącza stereo. Stosując różne wartości rezystancji między pinem 3 a masą, wykonujesz różne funkcje w następujący sposób:
View attachment 97426

Funkcja (Rezystancja w omach)
AM/FM/CD/AUX (2300)
Ustawienie wstępne kanału w górę/Następny utwór (1000)
Głośność w górę (320)
Głośność w dół (50)

CZĘŚĆ 1: Modyfikacja złącza radiowego

W tym momencie nadal będziesz mógł prowadzić samochód, więc jeśli okaże się, że brakuje ci zapasów, to żaden problem

Wyjmij stereo:

Musisz mieć dostęp do pinu stereo, gdy radio jest zasilane. Ponieważ zdecydowałem, że połączenie takie jak to nie jest krytyczne dla działania pojazdu i nie przenosi żadnego znaczącego prądu, prowizoryczne złącze wykonane prawidłowo będzie w porządku. Scosche sprzedaje całe złącze radiowe (HA08R), jeśli chcesz wydać 15 dolarów na jedno złącze. Ta firma je posiada. Są one również dostępne na stronie installer.com za 11,50 $. Jeśli jesteś naprawdę miły, możesz kupić jeden i go wybebeszyć i sprzedać poszczególne zaciski swoim znajomym z forum

Odłącz wszystkie połączenia radiowe, aby mieć miejsce do pracy. Poczuj, jak łatwo/trudno duże 20-pinowe niebieskie złącze wchodzi do radia i zrób sobie notatkę w głowie, aby później móc stwierdzić, czy masz problem, nie zginając pinów!

Zauważysz, że lokalizacja pinu złącza ma dwa otwory. Pin radia wchodzi do dolnego otworu pinu 3, więc potrzebujemy czegoś wystarczająco cienkiego, aby wpasować się w ten otwór. Weź więc kawałek drutu o małym przekroju (mój miał 22 gauge, odcięty długi przewód rezystora również by zadziałał) i zrób w nim haczyk, jak pokazano. Ten haczyk musi przejść przez tył złącza, z przodu, a następnie zahaczyć między otworami z przodu. Zobacz widok przekroju poniżej. Kiedy wepchniesz go od tyłu, zostanie on wepchnięty na dół złącza przez plastikowy palec w środku, zaprojektowany do trzymania zacisku na miejscu. Używając pinu z przodu złącza, wepchnij swój zacisk nad środkowym dzielnikiem. Może być konieczne przeszlifowanie zahaczonej części na płasko, aby pin radia mógł wejść do złącza.
View attachment 97434 View attachment 97442
Przetestuj swoje złącze w radiu i dopasuj je w razie potrzeby, to prostsze niż się wydaje. Kiedy skończyłem swój, wtyczka weszła do radia tak łatwo jak przed modyfikacją.

Przylutuj odcinek drutu 22 gauge do swojego nowego zacisku i zaciśnij połączenie. Ten przewód będzie biegł aż do kierownicy, więc musi być wystarczająco długi, aby się tam dostać, poprowadzony za deską rozdzielczą.

Podłącz ponownie wszystkie połączenia radiowe i włącz samochód. Naciśnij przycisk zasilania w radiu i wprowadź swój kod bezpieczeństwa. Z ulubionymi utworami dotknij nowym przewodem metalowej szyny montażowej radia wewnątrz otworu deski rozdzielczej lub jakiejkolwiek innej niezawodnej masy. Głośność powinna się zmniejszyć, gdy przytrzymasz ją do masy. Jeśli to nie działa, prawdopodobnie coś jest nie tak z zaciskiem, który właśnie zrobiłeś. Będziesz musiał ręcznie zwiększyć głośność za pomocą pokrętła radia, aby ponownie to przetestować.

To dobry przykład tego, dlaczego musisz upewnić się, że ten przewód nie zwiera do podwozia w żadnym miejscu podczas tego procesu, w przeciwnym razie głośność będzie się zmniejszać i czeka cię spokojna jazda...
[/QUOTE]

Ożywiam stary wątek tylko po to, żeby podziękować. Poszedłem pozornie łatwiejszą drogą i dostałem kierownicę z 2003 lub 2004 roku (przepraszam, nie zrobiłem zdjęcia samochodu na złomowisku) Pilot z elementami sterowania audio ze sprężyną zegarową/kołem SRS i jak najwięcej okablowania (biała wtyczka i żółta wtyczka z kierownicy w kierunku kabiny), jak mogłem z samochodu dawcy w moim lokalnym LKQ, nie wiedząc, ile będę potrzebował. Przeczytałem twoje wskazówki kilka razy i z innymi projektami DIY, do których linki podałeś, udało mi się zainstalować wszystko i uruchomić w moim 2003 Element EX, bez większych problemów, gdy tylko zrozumiałem, co tak naprawdę mówiłeś, żeby zrobić.

Założyłem nawet konto tylko po to, żeby podziękować i wyjaśnić, że jeśli pójdziesz drogą, którą ja poszedłem, to musisz tylko poprowadzić przewód ze slotu nr 3 na niebieskim złączu radia (oderwałem kawałek okablowania dawcy, aby zasilić(?) pin) do białego złącza sprężyny zegarowej/koła SRS Pilota i kolejny stamtąd do masy. Nie musiałem niczego modyfikować z Pilota, ponieważ koło SRS, samo koło, białe złącze i żółte złącze poduszki powietrznej były takie same (białe złącze Pilota ma tylko dwa dodatkowe przewody dla audio, masy i sygnału). Jedyne cięcie będzie tam, gdzie przejdziesz z białego złącza Element do Pilotów, ponieważ nie miałem odpowiednich pinów do zainstalowania w złączu Element, ale jeśli masz, to tym lepiej.

Zdjęcia poniżej, jeśli potrzebujesz, najpierw wepchnąłem przewód 14 gauge w tył koła SRS Element, aby sprawdzić, czy zadziała, a następnie wyciąłem wtyczkę Element i podłączyłem wtyczkę Pilot. Samochód jest w tej chwili niesprawny i czeka na części do naprawy P2646 CEL, więc nie mogę zweryfikować, czy tempomat działa, ale ATM elementy sterowania radiem działają.

Udało mi się uruchomić elementy sterowania audio z kierownicy z Elementu 2006 w fabrycznym radiu w moim Element EX z 2004 roku. Dla każdego, kto natknie się na ten wątek tak jak ja i nie może znaleźć oryginalnego samouczka, oto co zadziałało dla mnie:

Zainstaluj przełączniki sterowania audio z listwą i sprężyną zegarową z Elementu 2006. Dostałem również przełącznik tempomatu i listwę, aby pasowały. Przy okazji obetnij kilka wiązek przewodów, będąc na złomowisku. Potrzebujesz pinów z białego złącza na górze sprężyny zegarowej i pinu z niebieskiego złącza za radiem. Zamień jasnozielone i ciemnozielone przewody w złączu tempomatu na sprężynie zegarowej z 2006 roku, aby przyciski tempomatu decel i accel nie zostały zamienione. Na białym złączu, które łączy się z górą sprężyny zegarowej, użyj uratowanego złącza, aby zainstalować zaciski w dwóch pustych gniazdach. Poprowadź przewód od pinu 4 do masy podwozia. Poprowadź przewód od pinu 5 do pinu A3 na niebieskim złączu za radiem, używając jednego z zacisków z uratowanego niebieskiego złącza. Skończyło się na tym, że nie musiałem nic robić z pinem A14.

Jeśli chcesz przetestować fabryczne radio pod kątem kompatybilności z pilotem w kierownicy, po prostu tymczasowo podłącz przewód do A3 i dotknij nim masy podwozia, a powinieneś zobaczyć, jak głośność w radiu spada.

81 - 96 of 96 Posts