Honda Element Owners Club banner
381 - 400 of 677 Posts
No cóż, trzeci raz w ciągu 2 lat... Wymieniłem mój solenoid VVT.
Czy użyłeś oryginalnego solenoidu VVT Hondy czy zamiennika? (Z tego, czego się dowiedziałem na tej stronie, w większości przypadków trudno je odróżnić!) Większość osób tutaj twierdzi, że zamienniki to czysty złom. Ale oryginalne Hondy też nie mają czystego rekordu! : - (

Pytam, ponieważ miałem sporadyczne kody P2646 (właściwie dwa razy), ale przez ostatnie 2 i pół miesiąca było dobrze. Nigdy nic nie zmieniałem i wydaje się, że zniknęło! (Mogę tylko mieć nadzieję!) Ale w tym czasie zrobiłem też bardzo mało jazdy po autostradzie, więc............. Moim największym strachem jest to, że przestanie działać, gdy będę jechał w połowie pod górę na moście Skyway Bridge!!!!!!!!!!

Myślę, że mogę mieć częściowo zatkane sitka, co powoduje, że jest to sporadyczne. Ponieważ moja następna wymiana oleju będzie wkrótce, moim następnym planem jest włożenie około 5 uncji preparatu Sea Foam (zgodnie z instrukcją na puszce) do mojego oleju, przejechanie nim przez następne 500 mil lub więcej, usunięcie i sprawdzenie uszczelki i sitka solenoidu VVT, aby zobaczyć, co się tam dzieje, wymiana oleju i filtra (5W20 Valvoline synthetic blend & Fram filter), a następnie zobaczenie, co się stanie!

Jedno jest pewne: ten kod P2646 naprawdę trudno jest ustalić, co dokładnie jest nie tak! : - (

Mój 2646 zmienił się na 2647. Zamówiłem zamiennik złącza, mając nadzieję, że to naprawi problem, powinien przyjść za około tydzień. Wymieniłem zawór szpuli (dwa razy), a także wymieniłem olej. Zastanawiam się - czy te dwa piny, na które wsuwa się złącze - można je jakoś zewrzeć lub uziemić, aby w jakiś sposób oszukać system?

Szybkie pytanie, przepraszam za przerwanie wątku. 2008 SC, automatyczna skrzynia biegów, 74 000 mil przebiegu. Na desce rozdzielczej pojawił się klucz, a za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, wyświetla się komunikat Serwis B12, -5548%. Myślałem, że to olej, więc go wymieniłem, na Mobil 1 Ultimate Full Synthetic, z ich najlepszym filtrem. Nadal się wyświetla po kilku miesiącach. Czy to tylko olej i trzeba go zresetować ręcznie, czy to problem z układem napędowym?

Włącz zapłon. Użyj pokrętła na zestawie wskaźników, aby wyświetlić "B12 -5548". Przytrzymaj pokrętło przez około pół minuty lub dłużej, aż liczby zaczną migać. Przytrzymaj je kolejne 5-10 sekund, aż liczba powróci do 100%.

Mój warsztat zresetował mój poprzedni interwał 5000 mil do 4000 mil w moim Element - mam ponad 234 500 mil na swoim.

Czy użyłeś oryginalnego elektrozaworu Honda VVT czy zamiennika? (Z tego, czego się dowiedziałem na tej stronie, w większości przypadków trudno je odróżnić!) Większość osób tutaj twierdzi, że zamienniki to czysty złom. Ale oryginalne Hondy też nie mają czystego rekordu! : - (

Pytam, ponieważ miałem sporadyczne kody P2646 (właściwie dwa razy), ale przez ostatnie 2 i pół miesiąca było dobrze. Nigdy nic nie zmieniałem i wydaje się, że zniknęło! (Mogę tylko mieć nadzieję!) Ale w tym czasie zrobiłem też bardzo mało jazdy po autostradzie, więc............. Moją najgorszą obawą jest to, że zdecyduje się zadziałać, gdy będę jechał w połowie pod górę na moście Skyway Bridge!!!!!!!!!!

Myślę, że mogę mieć częściowo zatkane sitka, co powoduje sporadyczne działanie. Ponieważ moja następna wymiana oleju będzie wkrótce, moim następnym planem jest wlanie około 5 uncji preparatu Sea Foam (zgodnie z instrukcją na puszce) do oleju, przejechanie na nim przez następne 500 mil lub więcej, wyjęcie i sprawdzenie uszczelki i sitka elektrozaworu VVT, aby zobaczyć, co się tam dzieje, wymiana oleju i filtra (5W20 Valvoline synthetic blend i filtr Fram), a następnie zobaczenie, co się stanie!

Jedno jest pewne: ten kod P2646 naprawdę może być trudny do ustalenia, co dokładnie jest nie tak! : - (
Aktualizacja: Przejechałem teraz 3 i pół miesiąca i ponad 3000 mil bez powrotu kodu P2646. W weekend wymieniłem olej i filtr. Użyłem Valvoline 5W20 Synthetic Blend i filtra oleju Wix. (To była jedyna rzecz, którą zmieniłem od czasu pierwszego otrzymania kodu P2646 i przejścia w tryb awaryjny w czerwcu.)

Wczoraj jechałem po autostradzie z tempomatem ustawionym na 75 MPH przez 16 mil bez żadnych problemów!

Myślę więc, że naprawiło się samo! Ale nadal jestem ostrożny!

Chciałem tylko podzielić się moim doświadczeniem z P2646; Mój Element przeszedł w tryb awaryjny kilka miesięcy temu, ale po zresetowaniu kodu nie mogłem go przywrócić. Kilka dni temu zdarzyło się to ponownie i natychmiast przeszedł w tryb awaryjny po wyczyszczeniu kodu. Z pomocą bardzo pijanego gościa na parkingu McDonald's o 1 w nocy, odłączyłem wszystkie złącza wokół zespołu zaworu elektromagnetycznego i zauważyłem pewną korozję na złączu do czujnika ciśnienia oleju. Ekran wydawał się czysty. Nie chcąc, aby problem się powtórzył, odpaliłem armatę części i zamówiłem zespół zaworu elektromagnetycznego (#15810-RAA-A03). Kiedy go ponownie zainstalowałem, napełniłem każde ze złączy nieświętą ilością smaru dielektrycznego. Problem wydaje się być rozwiązany.

Wydaje się, że nie ma miejsca dla wilgoci, aby uciec po wejściu do złącza czujnika ciśnienia oleju, biorąc pod uwagę jego orientację. Może to być dobre miejsce do rozwiązywania problemów.

Chciałem tylko podzielić się moim doświadczeniem z P2646; Mój Element przeszedł w tryb awaryjny kilka miesięcy temu, ale po zresetowaniu kodu nie mogłem go przywrócić. Kilka dni temu zdarzyło się to ponownie i natychmiast przeszedł w tryb awaryjny po wyczyszczeniu kodu. Z pomocą bardzo pijanego gościa na parkingu McDonald's o 1 w nocy odłączyłem wszystkie złącza wokół zespołu zaworu elektromagnetycznego i zauważyłem pewną korozję na złączu do czujnika ciśnienia oleju. Ekran wydawał się czysty. Nie chcąc, aby problem się powtórzył, wystrzeliłem armatę części i zamówiłem zespół zaworu elektromagnetycznego (#15810-RAA-A03). Kiedy go ponownie zainstalowałem, napełniłem każde ze złączy nieświętą ilością smaru dielektrycznego. Problem wydaje się być rozwiązany.

Wygląda na to, że nie ma gdzie uciec wilgoci, gdy dostanie się do złącza czujnika ciśnienia oleju, biorąc pod uwagę jego orientację. Może to być dobre miejsce do rozwiązywania problemów.
zapomnij, wróciło

element potwierdzony nawiedzony

będę płakać

Cóż, smar silikonowy jest izolatorem - jeśli przedostał się na metalowe powierzchnie złączy, może powodować problemy z sygnałem - wyjmij wtyczkę, wyczyść i zainstaluj ponownie.

Właśnie szukałem tego samego kodu w moim nowo nabytym Element z 2005 roku. (Ponieważ jestem mechanikiem z ponad 30-letnim stażem) Powiem Ci, co jest moim zdaniem nie tak. Po przeczytaniu około 10 postów na ten sam temat, powiem, że to Twój elektrozawór rozrządu (znajduje się po stronie pasażera nad lub na filtrze oleju, zamknięty w osłonie termicznej w kształcie litery L z dwoma wtyczkami elektrycznymi na górze). Wyczyść elektrozawór i filtr, zresetuj CEL i spróbuj ponownie. Niektórzy ludzie wymienili czujnik ciśnienia oleju Vtech i nadal mieli kod, ale zniknął po wyczyszczeniu filtra/sitka. Zamierzam wymienić olej i filtr oraz wyczyścić filtr czujnika ciśnienia. Część jest taka sama w prawie wszystkich silnikach Vtech. Jeden z internetowych dealerów Hondy sprzedaje tę część za 41,00 USD.
37250-PNE-G01 SWITCH ASSY., VALVE TIMING OILPRESSURE (Bez koloru) 55,17 41,38

Widziałem też moderatora, który powiedział, że jeśli napięcie akumulatora jest niskie, może to powodować dziwne kody.

Capt. Mike
Czy to jeden element?? Co to jest 37250-PNE-G01. I czy to sam czujnik ciśnienia oleju??? Czy przełącznik jest również elektrozaworem??? Potrzebuję pomocy! W salonie Hondy powiedziano mi, że jest przełącznik ciśnienia oleju Rocker Arm i jest zespół zaworu V-Tec??? Czy zespół zaworu ma sitko(a)???? Czy powinienem wymienić oba elementy czy tylko czujnik ciśnienia????

Dostaję ten kod za każdym razem, gdy mój olej jest niski lub zużyty. Zarówno w '10, jak i w '03. Tylko raz w jednym z nich kiedykolwiek go wyjąłem i wyczyściłem. Kiedy mówię, że zdarza się to często, mam na myśli za każdym razem, gdy zmieniam olej, używam 5w20 syn. Resetuję kontrolkę serwisową, jadę, aż pokaże 25% żywotności oleju i resetuję ponownie. Co kilka wymian, których nie zauważam, dostaję to utykanie przy około 2 tys., zmieniam olej, resetuję MIL i wracam do wyścigu z zieloną flagą.

I muszę nalegać... Pracując z Hondą i VW ZAWSZE używaj czujników fabrycznych. Nie jestem pewien, co to jest, prawdopodobnie brak rezystancji, czego większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jest odczytywane przez komputer. Dowiedziałem się tego w przypadku chevy pu, który wszedł w blokadę po użyciu klucza niefabrycznego. Zakładam, że albo wysyłają częściowy sygnał do ECU, albo są zbudowane w tak słabym standardzie, że w ogóle się nie nagrzewają. Albo gdy już dostaną gorący wydech i szybkie schładzanie w zimne dni, nie są zbudowane do ciągłych wahań. W trzech różnych przypadkach popełniłem błąd odbiegający od specyfikacji. Jeden czujnik O2 Autobone, jeden solenoid zmiany biegów 1-2 „honda” z eBay i błąd użycia uniwersalnego płynu do przekładni azjatyckich pojazdów. Wymieniłem czujniki o2, kupione z uszkodzonym silnikiem, włożyłem silnik accord 09 z jy, przełączyłem na korpus przepustnicy na linkę, wydech pełen płynu chłodzącego, nie odczytywał do czasu użycia prawdziwych części Hondy. Skrzynia biegów ślizga się jak Tom Cruise na parkiecie, zaraz po wymianie silnika, napełniona lucasem i generycznym azjatyckim smakiem skrzyni biegów, ciężkie, twarde zmiany między jedynką a dwójką, wymieniona na ebay, nawet nie zmieniała biegów. Włożyłem stary z powrotem i 4x4x4 spuściłem olej z miski olejowej honda red i jest o wiele mniej kapryśna. Tak czy inaczej, jeśli ktoś ma jakieś wskazówki lub triki, co spróbować, daj mi znać. W moich u pull its jest 5 lub 6 lokalnych E. Zdecydowanie mogę tanio zdobyć komputer, kluczyk i cylinder zapłonu, zamienić i zobaczyć, czy to robi różnicę. Zakładam, że mają tylko puste lub nie zasilane złącza, ponieważ jest to non AC, MT AWD, większość E na podwórku to automaty, a te z drążkiem mają AC. Z mojego doświadczenia z starszymi VW i Toyotą, zwykle używają tej samej wiązki i wykorzystują puste lub luźne, Toyota Hi Lux z lat 80. ma pustą skrzynkę bezpieczników dla połączeń diesla

Nie jestem pewien, czy mój kod 2646 jest w 100% naprawiony, ale chciałem tylko zasugerować wszystkim, którzy oglądają filmik jimthecarguys na ten temat. Zrobił kilka filmów na ten temat na przestrzeni lat, a ten, który opublikował rok temu, jest bardzo obszerny. Miałem ten problem po powrocie z wycieczki kempingowej i wpadłem w panikę. Obejrzałem jego film, usunąłem mój vtec, wyczyściłem ekran i wydaje się, że to naprawiło, a przynajmniej mam taką nadzieję. Znalazłem również sugestię, aby dodać trochę stabilizatora oleju Lucas, aby pomóc w czyszczeniu oleju. Myślę, że jeśli problem powróci, po prostu wymienię cały zespół i wymienię olej, ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego robić.

W każdym razie, oto film i mam nadzieję, że komuś pomoże:

Aktualizacja: Przejechałem już 3 i pół miesiąca i ponad 3000 mil bez powrotu kodu P2646. W weekend wymieniłem olej i filtr. Użyłem Valvoline 5W20 Synthetic Blend i filtra oleju Wix. (To była jedyna rzecz, którą zmieniłem od czasu, gdy po raz pierwszy otrzymałem kod P2646 i przeszedłem w tryb awaryjny w czerwcu.)

Wczoraj jechałem nim po autostradzie z tempomatem ustawionym na 75 mil na godzinę przez 16 mil bez żadnych problemów!

Myślę więc, że naprawiło się samo! Ale wciąż jestem ostrożny!
Aktualizacja ponownie: Minęło już 5 i pół miesiąca i 5000 mil, odkąd nie wrócił kod P2646. Hurra!

Wczoraj przejechałem ponad 200 mil i zmierzyłem się z moim największym zmartwieniem: dwa razy przejechałem przez most Skyway w St. Pete FL bez incydentu!

Naprawiło się więc samo! Pierwszy samochód, który to zrobił! : - )

To trochę koszmarny scenariusz, ale po prostu chciałem, żeby ludzie wiedzieli, jak potoczył się mój problem z p246, żeby mogli na to uważać, zwłaszcza w przypadku, gdy mają wszystkie objawy oprócz v-tec.

Krótko mówiąc, wydawało się, że jest to związane z powolnym wyciekiem w uszczelce głowicy, który z czasem przerodził się w pełnoprawny. Być może płyn chłodniczy w oleju w jakiś sposób uszkodził v-tec. Tak naprawdę nie wiem, jak to wszystko się łączy, ale znalazłem w Internecie innych, którzy mieli niesamowicie podobny ciąg wydarzeń.

Mój oryginalny post o v-tec:
Gdzie skończyłem:

O kurczę, P2646 wrócił.

Kupiłem element 03 z przebiegiem 265 000 mil. Zaczęło wyrzucać kod P2646 i próbowałem wszystkiego, żeby się go pozbyć. Zabrałem go do mojego lokalnego mechanika i zmierzył ciśnienie oleju i ciśnienie w cylindrach, i rzeczywiście silnik był słaby. Wymieniłem silnik na 50k i wszystkie moje problemy zniknęły, no cóż, do dziś rano.

Zabrałem Element do myjni samochodowej (na zewnątrz było 35 stopni) i po wyjeździe wyrzucił kod P2646. Ponieważ mam w samochodzie narzędzie OBD, wyczyściłem kod, ale wrócił. Pojechałem nim do domu i wymieniłem elektrozawór VTEC, który miałem w pobliżu. Wyczyściłem złącza i pojechałem na przejażdżkę. W ciągu 1/4 mili ponownie wyrzucił kod. Zmieniłem olej ~1000 mil temu na syntetyk marki Walmart 5-20W i użyłem filtra Wix.

Właśnie zamówiłem elektrozawór i filtr oleju OEM, ale mam przeczucie, że gonię ducha.

Chciałbym wymienić złącze do elektrozaworu, gdybym mógł je znaleźć. Jakieś pomysły na inne rzeczy do sprawdzenia? Wszelkie opinie będą mile widziane.

Umyłem silnik i teraz otrzymuję kod P2646, wymieniłem olej, wyczyściłem filtr Vets, zamówiłem nowy elektrozawór Honda vtec i czujnik ciśnienia oleju. Po przeczytaniu tego wątku na wszystkich 20 stronach zamówiłem nowe złącza z Amazon. Więc teraz wiem, co będę robił w ten weekend...... Tylko po to, aby sprawdzić, czy korozja przewodów może powodować kod błędu. Najpierw wymienię złącza i zobaczę, czy to najpierw rozwiąże problem, jeśli nie, wymienię elektrozawór i przełącznik później.

Jedyną rzeczą, która naprawdę to naprawiła w moim elemencie z 2006 roku, była wymiana alternatora, który nie działał, a wkrótce potem akumulatora, gdy padł. Kontrolka nie świeciła przez cały rok. Aż do niedawna, kiedy znowu się zaświeciła. Olej zmieniam regularnie co 3000 mil. Alternator wydaje się działać, gdy używamy naszego Bluetooth obd, aby sprawdzić napięcie i wszystko to podczas pracy silnika, wkrótce sprawdzimy to również podczas jazdy. Fakt, że jest to tak powszechne i trudne do naprawienia, wprawia mnie w osłupienie. Element mojego ojca ma ten sam problem.

381 - 400 of 677 Posts